Borstvoeding

Over de voeding voor zuigelingen zijn we eigenlijk snel uitgepraat. De eerste zes maanden is moedermelk het enige wat de zuigeling nodig heeft. Het is de beste voeding die een baby in zijn leven kan krijgen. De rest van zijn leven zal het misschien soms wel lekkerder zijn, maar nooit meer zo goed. Borstvoeding heeft de perfecte samenstelling, is altijd beschikbaar, op de juiste temperatuur en hygiënisch. De melk is precies afgestemd op de behoefte van de zuigeling en alleen de moeder is in staat deze te geven. Het zogende kind hoort de hartslag van zijn moeder, net als voor de geboorte en er is zowel lichamelijk contact als oogcontact. Dit geeft geborgenheid en is belangrijk voor de verdere sociale ontwikkeling van het kind.

Waarom borstvoeding?
Moedermelk heeft de perfecte eiwitsamenstelling, alle aminozuren nodig voor de opbouw van het nog jonge lichaam zijn in de juiste verhoudingen aanwezig. Het vet bestaat hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren, die gemakkelijker kunnen worden opgenomen. Twee daarvan: arachidonzuur en docosahexeenzuur, maar ook de aanwezigheid in moedermelk van cholesterol, zijn belangrijk bij de aanleg van de hersenen en de zenuwen.

Moedermelk bevat veel antistoffen en witte bloedlichaampjes, die het kind tegen allerlei infecties moet beschermen, omdat het eigen afweersysteem nog niet is volgroeid. Via de moedermelk krijgt de zuigeling de stoffen binnen die hij zelf nog niet kan aanmaken. Vooral de biest (colostrum), de moedermelk die de eerste dagen na de geboorte door het lichaam wordt aangemaakt speelt daarbij een zeer belangrijke rol. De biest is niet alleen zeer rijk aan antistoffen, maar is ook rijk aan mineralen, vitamine A, vitamine K en eiwitten. Biest is daarentegen arm aan vet en lactose, waardoor het licht verteerbaar is. Biest laxeert en stimuleert de eerste ontlastingen van de zuigeling. Een belangrijke antistof in moedermelk is de allergeenbindende stof IgA (immuunglobuline-A). De eerste tijd na de geboorte is de darm van de zuigeling nog doorlaatbaar voor allerlei stoffen. Ook de grote moleculen van bijvoorbeeld koemelkeiwit kunnen de darm passeren en in het bloed terecht komen en daar allergische reacties veroorzaken. De antistof IgA vangt deze grote moleculen af, zodat ze niet meer de darm kunnen passeren.

Voedingsallergieën veroorzaken bij 3 op de 100 zuigelingen die geen borstvoeding hebben gekregen grote problemen (huidproblemen, luchtweginfecties, diarree, groeiachterstand en slaapstoornissen). Een reden te meer om zeker de eerste maanden borstvoeding te geven.

Moedermelk bevat lysozym, een enzym dat bacteriën kan afbreken. Het eiwit lactoferrine in moedermelk remt samen met de antistof IgA de groei van bacteri?n in de darm. Door de zogenaamde bifidusfactor in moedermelk wordt daarentegen de groei van de melkzuurbacterie Lactobacillus bifidus bevordert. Deze bacteriën zetten de overtollige melksuiker (lactose) om in melkzuur, waardoor de groei van ongewenste bacteriën wordt tegengegaan. Borstgevoede kinderen hebben daardoor over het algemeen minder last van diarree dan flesgevoede kinderen.

Het moge duidelijk zijn dat uit voedingsoogpunt de leus van de World Health Organisation (WHO) "Breast is best" voor 100 % opgaat, maar er spelen nog andere argumenten een rol.

Borstvoeding bevredigt volledig de zuigbehoefte van de baby, het kind slaapt veel beter na de inspannende bezigheid van het drinken. Borstvoeding is goed voor de kaak- en gebitsontwikkeling van het kind. Ook de kans op het krijgen van borstkanker is kleiner bij vrouwen die hun kind zelf hebben gevoed. Ook belangrijk voor de moeder is de wetenschap dat het extra vet dat zich tijdens de zwangerschap rond de heupen heeft afgezet, evenals het overige overgewicht door het geven van borstvoeding sneller verdwijnt.

Bron:
Alles over voeding - Ellen Govers
Mens en Voeding - Dr. Ir. A Stafleu e.a.

Auteur

Gepubliceerd: 08-08-2005

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl