Smaak

Waarom vinden vrouwen chocolade lekkerder dan mannen? Waarom kunnen we niet van pinda’s afblijven en waarom vinden we blauwe erwtjes niet lekker? Dit is slechts een kleine greep uit de vragen die allemaal te maken hebben met de psyche van de mens in relatie tot zijn eten. We eten niet alleen met onze mond, maar vooral ook met onze ogen. Dit is echter niet alles. Alle waarnemingen van kleur, geur, smaak, temperatuur en textuur (hard, zacht, krokant, taai e.d.) moeten samen een positieve ervaring opleveren. Is dit zo dan vinden we iets lekker.

Bij het bepalen wat we willen eten speelt niet alleen het begrip ‘lekker’ een rol, ook het begrip ‘gezond’ is belangrijk. De eerste waarneming (indruk) van ons eten is altijd visueel en kan niet worden overgedaan. Ziet het er lekker uit dan is de eerste horde genomen voor een positieve smaaksensatie. Daarnaast is het van belang dat het aan het verwachtingspatroon voldoet. Chips behoort te kraken en knakworst te knakken. Gebeurt dat niet, dan komt het niet overeen met ons verwachtingspatroon en vinden we de chips of de knakworst lang niet zo lekker.

Soms winnen gezondheidsmotieven het van lekker. We willen dan weten hoeveel caloriën, vet, vitamines of mineralen een product bevat. Om die reden kiezen we voor halfvolle melk i.p.v. volle melk, terwijl we volle melk misschien wel lekkerder vinden. Bij melk is het gezondheidsmotief doorslaggevend, terwijl bijvoorbeeld bij broodbeleg de smaak het belangrijkste blijft.

Restaurants en cateringbedrijven weten dit als geen ander en zorgen er daarom voor dat alles tot in de puntjes verzorgd is bij het opmaken van buffet of saladeschotel. Het moet er uit zien ‘om van te watertanden’.

Auteur

Gepubliceerd: 01-11-2009

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl