Voedingssupplementen, wat moeten we ermee?

Zijn ze een welkome aanvulling op ons voedingspatroon of ordinaire geldklopperij? De aloude term ‘voeding is het beste medicijn’ wordt door de voedingsmiddelenindustrie vertaald door steeds vaker de term ‘verrijkt met’ te gebruiken. Het rijtje medici en voedingskundigen dat voorstander is van het gebruik van voedingssupplementen wordt steeds groter. Zij bestrijden de stelling van het Voedingscentrum dat wie gezond en gevarieerd eet geen extra vitamines en mineralen nodig heeft. Dagelijkse aanvulling op onze ‘gezonde’ voeding is absoluut noodzakelijk, is de bewering. Het probleem zit hem in de term ‘gezonde’ voeding. Denken we vaak dat we gezond eten dan blijkt bij nadere beschouwing dat we nauwelijks voldoen aan de aanbevolen voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Voedingssupplementen kunnen dan de mogelijke tekorten aan vitamines, mineralen, essentiële vet- en aminozuren aanvullen.

De warenwet

Voedingssupplementen worden door de wet gezien als geconcentreerde voedingsmiddelen om te gebruiken als aanvulling op de normale voeding. Ze worden verkocht in de vorm van capsules, pillen of poeders en lijken daarmee wel op geneesmiddelen, maar zijn dit niet. Ze worden beschouwd als eet- en drinkwaren en vallen daarom onder de minder strenge eisen van de Warenwet in plaats van de geneesmiddelenwet. Gezondheidsclaims mogen worden gevoerd, mits ze niet misleidend zijn en wetenschappelijk zijn onderbouwd. De consumentenbond voert echter al jaren aktie tegen de claim ‘Vitamine C slikken verhoogt de weerstand’. Wat wordt hiermee bedoeld? Worden we minder vaak ziek, voelen we ons vitaler of zijn we beter bestand tegen stress op ons werk? De EFSA (Europeun Food Safety Authority) oordeelde al in 2010 dat deze bewering niet wetenschappelijk bewezen kan worden. Weerstand is een vaag begrip. Aan de Europese regelgeving op dit terrein moet nog veel worden verbeterd.

Veiligheid  en kwaliteit.

De veiligheidsaspecten voor de productie van voedingsmiddelen zijn middels een HACCP-kwaliteitszorgsysteem vastgelegd in de wet. De kwaliteitsverschillen tussen de aangeboden voedingssupplementen zijn echter vaak groot. Zitten er wel  de hoeveelheid vitamines of mineralen in die ons op het etiket worden beloofd? Zijn de gebruikte grondstoffen van natuurlijke of synthetische oorsprong? Zijn de vitamines via natuurlijke fermentatieprocessen vervaardigd of volledig synthetisch? Voor de meeste vitamines maakt het lichaam geen onderscheid tussen de natuurlijke of synthetische vorm met uitzondering van vitamine E. De ruimtelijke structuur van de synthetische vorm van vitamine E wijkt af van de natuurlijke vorm en is daarom minder effectief. Een soortgelijk verhaal geldt voor mineralen. De meest verwerkte (goedkoopste) mineralen zijn anorganisch gebonden in plaats van organisch gebonden. Deze worden door het lichaam veel slechter opgenomen.
Nemen we de moeite overwegend echt gezond te eten (o.a. 200 gram groente, 2 stuks fruit, zoveel mogelijk verse ingrediënten en zo min mogelijk kant-en-klare producten) dan zijn dure voedingspreparaten als aanvulling op ons dieet niet nodig.

Auteur

Gepubliceerd: 09-05-2013

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl