VROEGÛHH

Vroeger, en dat is nog niet zo heel lang geleden, kenden we voornamelijk twee soorten gehakt, rundergehakt en half-om-halfgehakt. Deze laatste wordt zo genoemd, omdat ze voor de helft uit varkensvlees (50%) en voor de andere helft uit rundvlees (50%) bestaat.

Hoe kom ik hier nu op. Afgelopen week stonden de kranten vol met de concurrentiestrijd die er gaande is tussen de supermarkten. "De lage prijs van een artikel wordt weer het belangrijkste criterium. Voerden in de periode van hoogconjunctuur (1995 - 2000) service en kwaliteit de boventoon, nu is het weer tijd voor gehakt en hutspot in plaats van biefstuk", zei een voorlichter van één van Nederlands grootste supermarktketens. Bij één van die artikelen viel me een grote foto op van een consument, die een pakje voorverpakt gehakt in haar hand hield. Betrof het hier rundergehakt of half-om-half? Nee, geen van beide. Met grote letters stond er op het etiket te lezen "gemengd gehakt".
De argeloze consument zou kunnen denken dat het hier om het vertrouwde product half-om-halfgehakt ging tegen een zeer lage prijs (€4,09 per kg tegen normaal circa €5,50 per kg). Het gemengde gehakt van het merk Euroshopper is echter gemengd in een verhouding 70% van het goedkopere varkensvlees en slechts 30% rundvlees. Het is kwalitatief dus een duidelijk minder product. De lage prijs is een gevolg van de kwalitatief mindere samenstelling van het gehakt en niet een gevolg van de concurrentiestrijd. Houden we er dan nog rekening mee dat controle-instanties (Keuringsdienst van Waren) de exacte hoeveelheid rundvlees slechts met een grote onnauwkeurigheid kan vaststellen dan loop je als consument het risico dat het gehalte rundvlees dichter bij de 25 dan de 30% zit, terwijl dit soort gemengd gehakt producten ook nog eens een gemiddeld vetpercentage hebben van 25 - 30%.

Voor de volledigheid moet gezegd worden dat de producent de wet niet overtreedt. Hij gebruikt de voorgeschreven term en vermeldt netjes op het etiket de verwerkte hoeveelheden varkens- en rundvlees. De oplettende consument kan weten wat hij koopt, neemt niet weg dat een beetje heimwee naar vroegûhh mij wel bekruipt.

Auteur

Gepubliceerd: 14-06-2005

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl