Vind je gezond eten belangrijk? Wil je letten op de hoeveelheid ‘slechte’ vetten in uw eten? Moet je als hartpatiënt een zoutarm dieet volgen? Het zijn allemaal situaties waarin het van belang is precies te weten wat je eet. De tabel leert je onder andere dat vette vis niet zo vet is als je denkt en beduidend minder vet dan bijvoorbeeld half-om-halfgehakt, dat een broodje gezond niet zo gezond is als je zou en dat groenten en fruit belangrijke leveranciers zijn van vitamines en mineralenvlees. Enige basiskennis over voedingsmiddelen en de voedingsstoffen die deze bevatten is nodig om het lichaam dagelijks die voedingsstoffen te geven die nodig zijn om gezond en fit te blijven.
Wat je voedingsbehoeften ook zijn, het is belangrijk dat je kunt beschikken over de meest recente en volledige informatie over de voedingswaarden van producten. De informatie op het etiket is daarvoor meestal niet toereikend. En met de VoedingswaardeApp op je smartphone heb je de informatie direct binnen handbereik.

Hoe werkt de App

Door op een product te klikken vind je een uitgebreid voedingswaardeoverzicht van het product. De filterfunctie maakt het mogelijk de producten te rangschikken op bijvoorbeeld de hoeveelheid kcal (product met meeste/minste aantal kcal), het vetgehalte, zoutgehalte enz. Standaard worden alle gehaltes opgegeven per 100 g, maar het is ook mogelijk de gehaltes te laten omrekenen naar een standaard portiegrootte.

Deze App geeft je de mogelijkheid om verantwoorde keuzes te maken en de balans te vinden tussen wat je lekker vindt en wat goed voor je is. De tabel geeft voor een ruim 1000 voedingsmiddelen het aantal calorieën (kcal en kJoule) de hoeveelheid water, eiwitten, vet, onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten, cholesterol, koolhydraten, suikers.

Daarnaast introduceert de App twee nieuwe begrippen ‘de gevoelswaarde’ en de ‘gezondheidswaarde’. De rapportcijfers hierin opgenomen zijn tot stand gekomen door een uniek kwantitatief consumentenonderzoek. Welke stemming roept een product op. Hoe positief of negatief beleven we een product. De ‘ultieme’ gevoelswaarde van een product gaat meestal samen met het koesteren van een lekkere smaak. Ook zaken als prijs, verpakking en merk spelen daarbij een rol. Maar ook herinneringen, emoties en opvattingen over eten bepalen hoe we over een product denken. Bij het gezondheidsonderzoek hebben we de consument gevraagd hoe gezond of ongezond hij een product vindt. welk verband zien we in relatie met gezondheid? Het oordeel van de consument wordt daarbij deels gebaseerd op de kennis die hij over dat product heeft, Hoeveel zout, kleur-, geur- en smaakstoffen, vezels, vitamines en mineralen bevat het product. Is het een vers product of in hoge mate industrieel bewerkt.

Ben je ook geïnteresseerd in het gehalte vitamines en mineralen dan is dat met een eenvoudige uitbreiding van de App mogelijk.

Rekenmodules

De App bevat een aantal rekenmodules. Zo kun je eenvoudig met behulp van de Body Mass Index (BMI) laten uitrekenen of je op het juiste gewicht zit of iets (veel) te zwaar bent.
De activiteitstest vertelt hoeveel kcal energie je hebt verbruikt bij een halfuurtje hardlopen, tennissen of fietsen. De lijst bevat ruim 70 verschillende activiteiten.
De alcoholtest geeft een indicatie van het promillage alcohol (het bloedalcoholgehalte) in je bloed na een avondje stappen. Is het beter om een taxi naar huis te nemen.
De BMR test berekend je persoonlijke ruststofwisseling. Dit is de energiebehoefte van je lichaam nodig om alle noodzakelijke lichaamsprocessen te kunnen verrichten.

Achtergrondinformatie

In de rubriek “wat is wat” wordt in eenvoudige bewoordingen achtergrondinformatie gegeven over de diverse voedingsstoffen.

App Store & Google Play

Voedingswaarde app Android app on Google Play

App afbeeldingen

  

  

 © Voedingswaardetabel.nl