Het zuur-base evenwicht (PRAL-waarde)

De afkorting PRAL staat voor de Engelse term Potencial Renecal Acid Load, waarmee wordt bedoeld de geschatte zuurbelasting op het lichaam van een voedingsmiddel per 100 g en de invloed die het voedingsmiddel heeft op het zuurgehalte van de urine. De PRAL-waarde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in de jaren ’90 en sindsdien in vele medische vakbladen gepubliceerd. De belangrijkste conclusie was dat voor een gezond lichaam een goed zuur-base evenwicht van belang is. We moeten in ons voedingspatroon zorgen voor een goede balans tussen zuurvormende en basevormende voedingsmiddelen. Het probleem van onze Westerse maatschappij is dat ons huidige voedingspatroon overwegend zuurvormend is.

Verstoring van het zuur-base evenwicht door de voeding

Voeding heeft invloed op het zuur-base evenwicht. Zuurvormende voedingsmiddelen, zoals zout, granen, vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren verhogen de PRAL-waarde en daarmee het zuurgehalte van de urine. Basevormende voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, noten groente en fruit daarentegen verlagen de PRAL-waarde. Of iets zuur smaakt, bijvoorbeeld citroensap is geen indicatie voor het zuurvormend vermogen. Ook citroenen zijn basevormend. Een hoge positieve PRAL-waarde heeft een sterk verzurend effect op het lichaam, terwijl een negatieve PRAL-waarde een neutraliserend effect heeft op het lichaam en een bijdrage levert aan het herstel van het zuur-base evenwicht.

Mogelijke effecten op de gezondheid van een te hoge zuurbelasting

Er is veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen en hoge zuurbelasting van de voeding en allerlei gezondheidsklachten. Veel voorkomende klachten daarbij waren spier- en gewrichtspijn, moeheid, verhoogde bloeddruk, huidklachten en ontstekingen. Een hoge zuurbelasting kan ook bijdragen aan het ontstaan van nierstenen.

Bereken PRAL-waarde

Kies een product of vul je eigen waardes in en bereken de PRAL-waarde.

Product

Eiwit :
  gram (g)

Fosfor :
  milligram (mg)

Kalium :
  milligram (mg)

Magnesium :
  milligram (mg)

Calcium :
  milligram (mg)

Product PRAL-waarde

PRAL-waarde: Vul waardes in

Berekening van de PRAL-waarde van een voedingsmiddel

PRAL (in mEq/d) = 0,49 x eiwit (g/d) + 0,037 x fosfor (mg/d) – 0,021 x K (mg/d) – 0,026 x Mg (mg/d) – 0,013 x Ca (mg/d)

Tabel: PRAL-waarde van enkele voedingsmiddelen.

Zuurvormende

Basmatirijst, rauw+1,3
Macaroni, onbereid+1,8
Ribkarbonade, varken+7,8
Kippenborst, kipfilet+10,7
Kwark, halfvol+6,5
Kaas 40++22,5
Ei, heelei rauw+8,9

Basevormende

Sperziebonen, vers-4,3
Hazelnoten-2,4
Spinazie, vers-13,4
Wortelen, vers, waspeen-5,1
Tomaat, rauw-5,2
Rozijnen-13,2
Banaan-7,8
--%>
 © Voedingswaardetabel.nl

Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Voedingswaardetabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Op Voedingswaardetabel gebruiken we:

  • Functionele cookies Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Voedingswaardetabel gebruik gemaakt van sessie cookies.
  • Analyticscookies Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
  • Advertisingcookies Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.

Ja, ik accepteer cookies:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Voedingswaardetabel