Bereken PRAL-waarde

Kies een product via de tabel "eigen productwaardes" of vul je eigen waardes in en bereken de PRAL-waarde. Deze tabel geeft alleen die producten waarvan de PRAL-waarde berekend kan worden. Ontbreken er waardes van een product dan staat dit product niet in deze tabel.

Product
Eiwit:
  gram (g)
Fosfor:
  milligram (mg)
Kalium:
  milligram (mg)
Magnesium:
  milligram (mg)
Calcium:
  milligram (mg)
Product PRAL-waarde

PRAL-waarde: Vul waardes in

Het zuur-base evenwicht (PRAL-waarde)

De afkorting PRAL staat voor de Engelse term Potencial Renecal Acid Load, waarmee wordt bedoeld de geschatte zuurbelasting op het lichaam van een voedingsmiddel per 100 g en de invloed die het voedingsmiddel heeft op het zuurgehalte van de urine. De PRAL-waarde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in de jaren ’90 en sindsdien in vele medische vakbladen gepubliceerd. De belangrijkste conclusie was dat voor een gezond lichaam een goed zuur-base evenwicht van belang is. We moeten in ons voedingspatroon zorgen voor een goede balans tussen zuurvormende en basevormende voedingsmiddelen. Het probleem van onze Westerse maatschappij is dat ons huidige voedingspatroon overwegend zuurvormend is.

Verstoring van het zuur-base evenwicht door de voeding

Voeding heeft invloed op het zuur-base evenwicht. Zuurvormende voedingsmiddelen, zoals granen, vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren verhogen de PRAL-waarde en daarmee het zuurgehalte van de urine. Basevormende voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, noten, groente en fruit daarentegen verlagen de PRAL-waarde. Of iets zuur smaakt, bijvoorbeeld citroensap, is geen indicatie voor het zuurvormend vermogen. Ook citroenen zijn basevormend. Een hoge positieve PRAL-waarde heeft een sterk verzurend effect op het lichaam, terwijl een negatieve PRAL-waarde een neutraliserend effect heeft op het lichaam en een bijdrage levert aan het herstel van het zuur-base evenwicht.

Mogelijke effecten op de gezondheid van een te hoge zuurbelasting.

Er is veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen een hoge zuurbelasting van de voeding en allerlei gezondheidsklachten. Veel voorkomende klachten daarbij waren spier- en gewrichtspijn, moeheid, verhoogde bloeddruk, huidklachten en ontstekingen. Een hoge zuurbelasting kan ook bijdragen aan het ontstaan van nierstenen.

Berekening van de PRAL-waarde van een voedingsmiddel

PRAL (in mEq/d) = 0,49 x eiwit (g/d) + 0,037 x fosfor (mg/d) – 0,021 x K (mg/d) – 0,026 x Mg (mg/d) – 0,013 x Ca (mg/d)

Tabel: PRAL-waarde van enkele voedingsmiddelen per 100 gram.

Zuurvormende

Basmatirijst, rauw
+5,5
Macaroni, onbereid
+8,5
Ribkarbonade, varken
+9,2
Kippenborst, kipfilet
+10,7
Kwark, halfvol
+6,5
Kaas 40+
+22,5
Ei, heelei rauw
+8,9

Basevormende

Sperziebonen, vers
-4,3
Hazelnoten
-2,4
Spinazie, vers
-13,4
Wortelen, vers, waspeen
-5,1
Tomaat, rauw
-5,2
Rozijnen
-13,2
Banaan
-7,8
 © Voedingswaardetabel.nl