Het zuur-base evenwicht (PRAL-waarde)

De afkorting PRAL staat voor de Engelse term Potencial Renecal Acid Load, waarmee wordt bedoeld de geschatte zuurbelasting op het lichaam van een voedingsmiddel per 100 g en de invloed die het voedingsmiddel heeft op het zuurgehalte van de urine. De PRAL-waarde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in de jaren ’90 en sindsdien in vele medische vakbladen gepubliceerd. De belangrijkste conclusie was dat voor een gezond lichaam een goed zuur-base evenwicht van belang is. We moeten in ons voedingspatroon zorgen voor een goede balans tussen zuurvormende en basevormende voedingsmiddelen. Het probleem van onze Westerse maatschappij is dat ons huidige voedingspatroon overwegend zuurvormend is.

Verstoring van het zuur-base evenwicht door de voeding

Voeding heeft invloed op het zuur-base evenwicht. Zuurvormende voedingsmiddelen, zoals granen, vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren verhogen de PRAL-waarde en daarmee het zuurgehalte van de urine. Basevormende voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, noten groente en fruit daarentegen verlagen de PRAL-waarde. Of iets zuur smaakt, bijvoorbeeld citroensap is geen indicatie voor het zuurvormend vermogen. Ook citroenen zijn basevormend. Een hoge positieve PRAL-waarde heeft een sterk verzurend effect op het lichaam, terwijl een negatieve PRAL-waarde een neutraliserend effect heeft op het lichaam en een bijdrage levert aan het herstel van het zuur-base evenwicht.

Mogelijke effecten op de gezondheid van een te hoge zuurbelasting

Er is veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen en hoge zuurbelasting van de voeding en allerlei gezondheidsklachten. Veel voorkomende klachten daarbij waren spier- en gewrichtspijn, moeheid, verhoogde bloeddruk, huidklachten en ontstekingen. Een hoge zuurbelasting kan ook bijdragen aan het ontstaan van nierstenen.

Bereken PRAL-waarde

Kies een product of vul je eigen waardes in en bereken de PRAL-waarde.

Product

Eiwit :
  gram (g)

Fosfor :
  milligram (mg)

Kalium :
  milligram (mg)

Magnesium :
  milligram (mg)

Calcium :
  milligram (mg)

Product PRAL-waarde

PRAL-waarde: Vul waardes in

Berekening van de PRAL-waarde van een voedingsmiddel

PRAL (in mEq/d) = 0,49 x eiwit (g/d) + 0,037 x fosfor (mg/d) – 0,021 x K (mg/d) – 0,026 x Mg (mg/d) – 0,013 x Ca (mg/d)

Tabel: PRAL-waarde van enkele voedingsmiddelen per 100 gram.

Zuurvormende

 
Basmatirijst, rauw +1,3
 
Macaroni, onbereid +1,8
 
Ribkarbonade, varken +7,8
 
Kippenborst, kipfilet +10,7
 
Kwark, halfvol +6,5
 
Kaas 40+ +22,5
 
Ei, heelei rauw +8,9

Basevormende

 
Sperziebonen, vers -4,3
 
Hazelnoten -2,4
 
Spinazie, vers -13,4
 
Wortelen, vers, waspeen -5,1
 
Tomaat, rauw -5,2
 
Rozijnen -13,2
 
Banaan -7,8
 
 © Voedingswaardetabel.nl

Cookies

Voedingswaardetabel.nl maakt gebruik van cookies. Wij zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Op Voedingswaardetabel gebruiken we:

Functionele cookies Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Voedingswaardetabel gebruik gemaakt van sessie cookies.

Analyticscookies Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld conform de AVG. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren. Hiervoor hoeven wij geen toestemming van jou te vragen.

Marketingcookies Voor een betere website, de website gratis te houden, abonnementskosten laag te houden en om niet gepersonaliseerde advertenties te tonen. Deze optie gebruikt geen tracking cookies. Om niet-gepersonaliseerde advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick / Google geplaatst. Deze cookies worden gebruikt om een frequentielimiet in te stellen, voor verzamelde advertentierapportage en om fraude en misbruik te bestrijden. Middels deze advertenties kunnen wij voedingswaardetabel gratis blijven aanbieden.
Accepteer deze cookies:

Ja, ik accepteer cookies:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Voedingswaardetabel