Wat zijn E-nummers?

Additieven zijn hulpstoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen met het doel de eigenschappen van een product te veranderen. Bijvoorbeeld om de smaak, de geur, het uiterlijk of de houdbaarheid te verbeteren. Wereldwijd zijn meer dan 5000 hulpstoffen toegestaan. Sinds 1990 is het binnen de Europese Unie verplicht om alle gebruikte hulpstoffen te vermelden. Hulpstoffen die niet bezwaarlijk voor de gezondheid worden gezien en technisch als noodzakelijk worden beschouwd, krijgen een EEG-nummer, kortweg E-nummer genoemd.

Dit E-nummer moet verplicht bij de ingrediëntendeclaratie op de verpakking worden vermeld en bestaat uit een groepsnaam, de letter E en een getal van 3 of 4 cijfers. Bijvoorbeeld: kleurstof E162 (=bietenrood) of conserveermiddel E200 (=sorbinezuur). De E-nummertabel informeert je niet alleen over de herkomst en het vòòkomen in de diverse voedingsmiddelen, maar geeft je ook informatie over de ADH (Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid) en mogelijke allergische gevoeligheidsreaxcties. Wil je meer informatie lezen over de veiligheid? Lees dan verder op de pagina over voedselveiligheid

Kleurstoffen E100 - E199
Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299
Antioxidanten en voedingszuren E300 - E399
Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E500 - E599
Smaakversterkers E600 - E699
Antischuimmiddelen, glansmiddel en meelverbeteraars E900 - E930
Drijf- en verpakkingsgassen E938 - E949
Zoetstoffen E950 - E999
Gemodificeerde zetmelen E1400 - E1499
Kunstmatige aromastoffen E1500 - E1599
Diverse E-nummers
 © Voedingswaardetabel.nl