Ons voedsel

We moeten eten om te overleven en daarbij is het van belang te weten wat we eten. Alleen het 'naar binnen werken' van voedsel is daarbij niet genoeg. We moeten gevarieerd eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die we nodig hebben om gezond en fit te blijven. Het probleem is dat we bij een rijkelijk aanbod kiezen voor wat we het lekkerst vinden. Daarbij doen we in de meeste gevallen ons lichaam tekort. Wat je voedingsbehoeften ook zijn, je moet kunnen beschikken over de meest recente en volledige informatie.

In dit hoofdstuk behandelen we allerlei zaken rondom ons voedsel die belangrijk zijn om de juiste keuzes te kunnen maken.

De eerste keuze begint bij het etiket. Laten we ons leiden door de mooie verpakking van de fabikant of bekijken we kritisch de ingrediëntendeclaratie? Er wordt uitgelegd waaraan een etiket moet voldoen, wat wel en wat niet mag. Lijd je aan een bepaalde vorm van voedselallergie of -intolerantie dan is het productetiket de belangrijkste bron van informatie.

Soms wil de producent je verleiden met producten die extra gezond voor je zijn. Dat zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen waaraan pro- en prebiotica zijn toegevoegd, maar wat zijn dat nu precies? Ook beweren ze dat het niet persé nodig is gevarieerd te eten, omdat je de benodigde vitamines en mineralen kunt aanvullen met supplementen. Wat er allemaal precies mee wordt bedoeld en wat de voor- en nadelen zijn leggen we hier voor je uit.

Een ander belangrijk onderwerp is de klimaatverandering. Zelfs de ergste sceptici zijn er nu wel van overtuigd dat door toedoen van de mens het klimaat verandert en dat we ons leefmilieu vervuilen. Maar wat zijn de effecten op ons dagelijks eten? Is het nog wel veilig?


Ons Voedsel  
Auteur: F.M. de Jong
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Jaar: 2015
Binding: Hardcover
Pagina's: 592
ISBN: 9789059566323
Prijs: €45,00 (Gratis verzending)

 © Voedingswaardetabel.nl