In de rubriek "Wat is wat" wordt in eenvoudige bewoordingen achtergrondinformatie gegeven over de diverse voedingsstoffen. Maak een keuze uit onderstaande lijst voor informatie over één van de voedingsstoffen. Tevens wordt er ook meer informatie gegeven over de gevoels- en gezondhiedswaarde van producten en kan je een uitgebreide lijst van e-nummers bekijken.

Energie
Energie

Welke voedingsstoffen leveren energie en welke niet en wat is de calorische of energetische waarde van deze voedingsstoffen. Zie ook hoeveel energie één gram koolhydraten, eiwit of vet, alcohol of voedingsvezel levert.

Water
Water

Water is een kostbaar goed, zonder water is geen leven mogelijk. Water is een heldere, kleurloze en reukloze vloeistof en heeft als chemische naam diwaterstofoxide. Maar wat is water eigenlijk?

Eiwitten
Eiwit

Eiwitten zijn onmisbare bestanddelen voor goede voeding en zijn ook belangrijke voedingsstoffen. Eiwitten zijn absoluut nodig voor opbouw van celstructuren en zijn de bouwstenen voor ons lichaam.

Vetten
Vetten

Vetten zijn belangrijke energiedragers en opslag van energie. Naast opslag van energie dient vet ook als isolatielaag en zorgt vet ervoor dat we bepaalde vitamines binnen krijgen.

Cholesterol
Cholesterol

Een hoog cholesterol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar waarom maakt ons lichaam cholesterol aan en wat is de functie van cholesterol in ons lichaam?

Koolhydraten
Koolhydraten

Koolhydraten zijn samen met vetten een belangrijke energiedrager. Koolhydraten in de vorm van glucose leveren direct energie aan ons lichaam om goed te functioneren. Hoe werkt dit proces?

Voedingsvezels
Voedingsvezels

Voedingsvezels leveren minimaal energie (8 kJoule per gram) en we kunnen voedingsvezels onderverdelen in 2 soorten. Verder meer informatie over voedingsvezels in voeding en spijsvertering.

Vitamines
Vitamines

Vitamines zijn organische verbindingen voor normaal functioneren en spelen een sleutelfunctie in ons lichaam. Verder uitleg over de chemische structuur van vitamines en vitamines in ons voedsel en de bereiding daarvan.

Mineralen
Mineralen

Het lichaam heeft mineralen nodig voor lichaamsfuncties en zijn bouwstoffen voor het skelet, cellen en weefsel.

Alcohol
Alcohol

Alcohol levert net als koolhydraten energie en onstaat in de natuur door de anaërobe vergisting van glucose.

Gevoels- en gezondheidswaarde
Gevoels- en gezondheidswaarde

Een goed gevoel of een gezonde keuze? Wat houden de getallen precies in en stem mee!

E-nummers
E-nummers

Wat zijn de verschillende E-nummers? Bekijk de functie, herkomst en meer in deze lijst van E-nummers

 © Voedingswaardetabel.nl