Vitamine B8 (Biotine, vitamine H)

Bij experimenten met mensen die een voeding kregen met een hoog gehalte aan rauw kippeneiwit traden huidafwijkingen op (droge, schrale en grijsgetinte huid), gebrek aan eetlust, lusteloosheid en spierpijnen. Door de karakteristieke huidafwijkingen kreeg de vitamine de letter H (Huid) toegevoegd. De Utrechtse hoogleraar Kögl was als eerste in staat uit gedroogd eipoeder (kippenei-eiwit) de zuivere kristallijne stof te isoleren en de chemische structuur te ontrafelen. Hij noemde de stof biotine.

Structuurformule vitamine B8

Structuurformule vitamine B8 (Biotine).

Vitamine B8 en ons lichaam

Biotine functioneert in het menselijke lichaam hoofdzakelijk als een co-enzym voor 4 enzymen. Alle vier deze enzymen zijn zogenaamde carboxylasen, enzymen die koolzuurgas (CO2) moleculen kunnen vastmaken aan en loskoppelen van andere moleculen aan koolstofketens. Als zodanig speelt biotine een rol bij de koolhydraatstofwisseling, de opbouw van vetten en de omzetting van aminozuren. Zonder biotine wordt de lichaamsstofwisseling ernstig verstoord. Een tekort treedt echter zelden op, omdat de aanwezige darmflora in ons lichaam in staat is biotine aan te maken, met name de bacterie Bifidobacterium bifidum produceert grote hoeveelheden biotine in de darm.

Bij slecht functioneren van de darmwand kan de opname van biotine uit de darm worden verstoord en kunnen tekorten optreden. Huidaandoeningen bij pasgeborenen worden vaak in verband gebracht met een tekort aan biotine. Ook een extreme consumptie van rauwe eieren kan leiden tot een tekort. Het kippenei-eiwit avidine uit rauwe eieren bindt het biotine, waardoor het niet meer door de darm kan worden opgenomen. De spijsverteringssappen zijn niet meer in staat dit complex af te breken. Van een teveel aan biotine zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend. Het teveel wordt via de urine uitgescheiden.

Vitamine B8 en onze voeding

Van vitamine B8 wordt geen dagelijkse hoeveelheid aanbevolen. Men gaat ervan uit dat bij een gezonde darmflora er nooit sprake zal zijn van een tekort en dat de darmflora zelf zorg draagt voor de dagelijks benodigde hoeveelheid. Biotine hoeft dus niet persé in de voeding voor te komen. De behoefte van de mens wordt tussen de 30 en 100 microgram per dag geschat. In deze behoefte wordt ruimschoots voorzien bij een goed werkende darmflora.

Geschatte aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B8 *)
Bevolkingsgroep
ADH in microgram
Zuigelingen
10 - 15
Kinderen
20 - 30
Volwassen mannen
30 - 100
Volwassen vrouwen
30 - 100
Zwangere vrouwen
30 - 100
Ouderen 70+
30 - 100

*) Er is geen officiële ADH, maar deze hoeveelheden worden als voldoende aangemerkt.
Als de maximaal veilige dosis wordt aangehouden tenminste 5x de ADH (Bron: The American Food and Nutrition Board of the NRC/NAS (1989), waarbij moet worden aangemerkt dat ook bij grote hoeveelheden geen ongewenste effecten bekend zijn.

Vitamine B8 (biotine) komt in grote hoeveelheden voor in orgaanvlees (lever), melk, kaas en sojabonen. Rijk aan vitamine B8 zijn ook bloemkool, eieren, paddestoelen, gistextract (marmite), noten, cacao en volkoren graanproducten. Het verhitten van eieren (koken of bakken) zorgt ervoor dat het eiwit avidine het biotine niet meer kan binden, waardoor het gewoon door het lichaam kan worden opgenomen.

Voedingsmiddel
vitamine B6 in mg per 100g
96
61
Rijstzemelen
60
39
Noten
20 - 40
18
17
Paddestoelen
15 - 20
Tarwe ontbijtproduct
15 - 20
12

Voorkomen van vitamine B8 in microgram per 100 gram in enkele voedingsmiddelen (Murray).

 © Voedingswaardetabel.nl