De grootste gezonde voedingstrends van 2022

Partnerbericht

De COVID-19-pandemie heeft bijna elk aspect van ons leven veranderd, inclusief onze voeding. Er is een verschuiving naar thuiskoken geweest en we zijn creatiever geworden in de keuken. Daarentegen verhoogde een aanzienlijk aantal van ons de consumptie van ongezonde snacks, desserts en suikerhoudende dranken. Dus, wat staat er in 2022 te wachten, vooral als je gezonder wilt eten? Dit zijn volgens experts enkele van de grootste trends op het gebied van gezond eten in het nieuwe jaar.

Alleseter

Terwijl de strijd tussen plantaardig versus dierlijk eten voortduurt, wordt het steeds duidelijker dat, zoals in de meeste delen van de natuur, het beste dieet er ergens tussenin zit! Dat is de reden waarom steeds meer mensen op zoek gaan naar de balans door terug te gaan naar eten als een "alleseter", waar mensen voor gemaakt zijn. Als alleseters zijn we fysiek in staat om zowel plantaardige als dierlijke eiwitten even goed te verteren en die variëteit ondersteunt een optimale gezondheid. Het opnemen van voedsel in zowel de dieren- als de plantenwereld is de basis van wat bekend staat als "flexitarisch" eten, maar de balans is aan jou. En een verwant concept is er nu bij gekomen: "reducetarisch eten", wat een opzettelijke verschuiving naar plantaardig eten betekent, maar nog steeds met inbegrip van dierlijke producten.

Zuidoost-Aziatische smaken

Terwijl de Aziatische keuken alle verschillende regionale gebieden omvat, krijgen de traditionele smaken uit Zuidoost-Azië, waaronder Vietnam, Singapore en de Filippijnen, een sterkere greep op ons dagelijks eten. Ook bij HelloFresh zullen steeds meer mensen kiezen voor recepten uit de Zuidoost-Aziatische keuken. Veel van de gebruikte basisingrediënten zijn jasmijnrijst, knoflook, gember, sesamzaad, pepers, gedroogde uien en soja-eiwitten (tofu, tempeh). Voedsel wordt vaak gestoomd, gekookt of geroerbakt. Het unieke van Zuidoost-Aziatische smaken heeft alles te maken met combinaties die complexe smaken creëren. Denk aan citrus en basilicum, of limoen en koriander. Andere ongebruikelijke kenmerkende ingrediënten, zoals tamarinde en citroengras, zijn direct verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Het is een gezonde manier van koken en eten, waarbij je maar een paar nieuwe ingrediënten nodig hebt om je dagelijkse maaltijden op te frissen.

Waterleliezaden

Hoewel nieuw in Nederland, bestaan waterleliezaden al eeuwen in India. Licht en luchtig met een textuur als een kaaskrul. Deze mild smakende stukjes zitten boordevol voedingsstoffen. Omdat ze van zichzelf bijna smakeloos zijn, zijn deze zaden het perfecte vehikel voor toegevoegde kruiden - zowel zoet als hartig. Naast een goede plantaardige bron van essentiële aminozuren, zijn ze ook glutenvrij en vol vitamines - en ze zijn taillevriendelijk met ongeveer 100 calorieën voor een grote handvol.

Paddenstoelen

Naast de aanhoudende interesse in plantaardig voedsel (vooral van vleesvervangers) worden paddenstoelen enorm populair. Alle soorten paddestoelen hebben een vlezige textuur en smaak en dienen als een authentieke ruil voor vlees, denk aan een gegrilde Portobello-paddenstoel in plaats van een burger op een geroosterd broodje. De "umami"-smaak overheerst in paddenstoelen, waardoor ze een hartige en smaakvolle traktatie zijn op zichzelf, of als onderdeel van een soep of stoofpot!

Immuniteitsverhogende ingrediënten

Ons immuunsysteem is de basis van een goede gezondheid en er zijn verschillende manieren om dat te versterken. Een daarvan is een reis naar je plaatselijke supermarkt. Hoewel voedsel een gezond immuunsysteem ondersteunt als onderdeel van een gezonde levensstijl, is elke positieve impact het resultaat van langdurige eetpatronen. Dat is wat het "leven" in levensstijl zet! En deze voordelen komen van echt voedsel en niet van snelkoppelingen met supplementen die alleen gezond eten kunnen ondersteunen, niet vervangen.


Gepubliceerd: 11-02-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl