6 hygiëneregels voor de keuken van je restaurant

Partnerbericht

Hygiëne is het hart van de horeca. Als restauranteigenaar moet je ervoor zorgen dat je alle hygiëneprotocollen nauwgezet opvolgt. Dit zijn zes hygiëneregels in de keuken:

1. Voorkom kruisbesmetting

Train je keukenpersoneel om altijd schoon te maken terwijl ze bezig zijn. Veeg de keukenoppervlakken meteen af als er gemorst is en maak horeca keukenapparatuur en vuile vaat na gebruik direct schoon.

Zorg er ook voor dat je keukengerei en snijplanken voor verschillende soorten voedsel hebt en deze na gebruik meteen schoonmaakt. Dat doe je niet alleen voor de hygiëne. Gasten hebben namelijk verschillende diëten en voorkeuren. Denk aan mensen met een glutenintolerantie of een allergie voor zuivel. Door grondig schoon te maken kun je kruisbesmetting voorkomen.

2. Persoonlijke hygiëne

De persoonlijke hygiëne van het keukenpersoneel staat bovenaan. Was regelmatig je handen, draag lang haar bij elkaar en zorg ervoor dat de handdoeken altijd schoon zijn.

3. Voedsel correct opslaan

Het correct opslaan van voedsel is essentieel, vooral in een restaurant. Sla voedsel en drank bijvoorbeeld altijd op volgens de FIFO-methode (first in first out) en houd steeds de houdbaarheidsdatum in de gaten.

4. Controleer regelmatig de koelkast en diepvries

Om smakelijk kwaliteitsvoedsel te kunnen serveren dat aan de hygiënevoorschriften voldoet, is het essentieel om de temperatuur van de koelkast en de vriezer te controleren. Zo garandeer je dat deze apparaten steeds op de goede stand staan en je bederf van voedsel effectief tegengaat.

5. Gescheiden schoonmaakmateriaal

Sommige obers en serveersters moeten ad hoc schoonmaken. Zorg ervoor dat doeken, sponzen en dweilen gescheiden worden opgeborgen van de ruimtes waar gekookt voedsel en voorraad worden bewaard en bereid.

6. Maak gebruik van een wasserij

Het runnen van een restaurant kan intensief zijn. Daarom is het een goed idee om gebruik te maken van een wasserij. Zo’n bedrijf reinigt personeelsuniformen, keuken- en tafellinnen en ander textiel dat hygiënisch schoon moet blijven. Sommige wasserijen verhuren ook textiel aan restaurants, zodat je dit niet zelf hoeft aan te schaffen. Vaak halen ze de vuile was op en brengen ze de schone was weer terug, wat kostbare tijd scheelt.


Gepubliceerd: 26-06-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl