Wat zijn aminozuren?

Partnerbericht

Aminozuren: je hoort er tegenwoordig steeds meer over. Vooral onder krachtsporters zijn ze populair. Ze zijn essentieel voor het behoud van gezonde spieren, maar wat zijn het nou precies? En waarom zijn ze zo belangrijk?

We gaan eerst kijken naar wat aminozuren precies zijn. Om het op een technische manier uit te leggen: aminozuren zijn verbindingen die voornamelijk bestaan uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Er zijn eenentwintig verschillende soorten aminozuren. Zij vormen de bouwstenen voor eiwitten in ons lichaam.

Bouwstenen

Maar wat doen aminozuren dan? Het zijn de bouwstenen van eiwitten in ons lichaam. Ze zijn heel belangrijk voor het behouden en opbouwen van sterke spieren. Het is dus belangrijk dat je voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen eet, zoals vlees, vis, zuivel of peulvruchten. Er zijn twaalf zogeheten ‘niet-essentiële’ aminozuren die je lichaam zelf kan aanmaken, maar er zijn ook acht ‘essentiële’ aminozuren die je uit je voeding moet halen.

Essentiële aminozuren

Glycine: is het kleinste essentiële aminozuur, maar het speelt een grote rol bij de vorming van collageen, een eiwit dat goed is voor de gezondheid van onze huid, botten en gewrichten.

Glutamine: deze bouwsteen is belangrijk voor het behoud van gezonde spieren. Daarnaast levert het energie aan onze cellen en is het belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem. Glutamine zorgt dus voor het behoud van gezonde cellen, maar vooral voor een gezond en vitaal lichaam.

Dan is er nog L-Carnitine, een ammoniumzout dat is samengesteld uit de aminozuren lysine en methionine. Carnitine wordt veel gebruikt als afslankmiddel. Het bevordert en versnelt namelijk het transport van vetzuren door het lichaam.

Aminozuren zijn niet alleen belangrijk voor ons fysieke welzijn, maar ook voor onze mentale gezondheid. Studies hebben aangetoond dat bepaalde aminozuren, zoals tyrosine, kunnen helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van vermoeidheid. Dus, als je een mentale boost nodig hebt, zou het toevoegen van wat tyrosinerijk voedsel aan je dieet kunnen helpen.

Weet je niet precies welke aminozuren je nodig hebt of wil je zeker zijn dat je ze allemaal binnenkrijgt, dan kun je BCAA poeder kopen. In dit supplement zit een speciaal afgewogen samenstelling van essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. BCAA is vaak in poedervorm verkrijgbaar en kan opgelost worden in water. Zo is het binnenkrijgen van aminozuren een peuleschil.

Om onze beginvraag te beantwoorden: aminozuren zijn belangrijk, omdat het de bouwstenen zijn van ons lichaam. Voor het opbouwen van onze spieren tot het verbeteren van onze stemming zijn aminozuren onmisbaar.


Gepubliceerd: 05-05-2024

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl