De verschillen tussen koken op inductie en koken op gas

Advertorial

In veel nieuwbouwhuizen wordt al geen gasaansluiting meer geplaatst. Velen bezien de inductiekookplaat als de toekomst, terwijl anderen gehecht zijn aan hun vertrouwde fornuis. Waar zit hem nu het verschil tussen koken op gas en koken op inductie?

Koken op gas: de voordelen

Koken op gas voelt veilig en vertrouwd. We zijn niet anders gewend en het idee dat we duidelijk kunnen zien dat de pit heet is, maakt dat we over het algemeen voorzichtig zijn tijdens het koken. Bovendien kun je makkelijk het vuur hoger zetten waardoor je veel controle hebt over de temperatuur van hetgeen je bereidt. Een ander fijn aspect van het koken op gas is dat de aanschafkosten relatief laag zijn.

De nadelen

Op de lange termijn is men wel duurder uit met koken op gas. Er gaat veel warmte en dus energie verloren. Dit zorgt er niet alleen voor dat het langer duurt voordat het voedsel opgewarmd is, maar het zorgt er ook voor dat je keuken opgewarmd wordt. Hoewel dit probleem nu nog te overzien is doordat gas goedkoop is, is de verwachting dat de prijs de komende jaren zal gaan stijgen. Koken kan hierdoor een stuk duurder worden. Een ander nadeel van de gaskookplaat is dat deze lastig is schoon te maken door alle uitstekende onderdelen.

Inductie: de voordelen

Hoewel de meeste Nederlanders nog op gas koken, wordt inductie langzaam maar zeker populairder. Doordat de pan met behulp van een magnetisch veld wordt verwarmd, gaat er maar weinig energie verloren. Hierdoor warmt het voedsel ook relatief sneller op. Doordat alleen de pan opwarmt en niet de plaat, is deze manier van koken zeer veilig. Je kunt van alles op de plaat neerleggen zonder dat het vlam vat of smelt. Het enige gedeelte van de plaat dat wat zal opwarmen is het gedeelte direct onder de pan doordat de pan warmte afgeeft. Met een inductiekookplaat kun je bovendien zeer nauwkeurig de hitte bepalen. Hoewel de inductie hoge temperaturen kan bereiken, is het aan te raden om te koken op een wat lagere stand om te voorkomen dat de in water oplosbare vitamines in de voeding verloren gaan. Je kunt met een inductiekookplaat zelfs een bereidingstijd instellen. Wanneer deze tijd verstreken is, zal de inductie zichzelf automatisch uitschakelen. Een ander voordeel van de inductieplaat is dat deze makkelijk schoon te maken is. Dit bespaart je een hoop tijd na het koken.

Nadelen

Het aanschaffen van een inductieplaat kan momenteel nog wel wat prijzig zijn. Hierdoor kiezen veel mensen nog voor gas. Ook wordt er vaak aangeraden nieuwe pannen aan te schaffen, maar dat is niet altijd nodig. Zolang de pan magnetisch is en niet al te veel verbogen is door het gebruik van een gasplaat, zal een oude pan prima fungeren. Er is wel een speciale elektriciteitsaansluiting vereist, doordat inductie veel elektriciteit verbruikt.

Energie vergelijk je het beste met een online energievergelijker om zo een leverancier te vinden die je voordeliger laat uitkomen. Met een inductieplaat zal het elektriciteitsgebruik namelijk aanzienlijk stijgen.


Gepubliceerd: 30-01-2019

Reactie plaatsen

Naam:
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl