Hoe zit het met diëten bij de zorgverzekering in 2021?

Partnerbericht

Mogelijk ben je van plan om in 2021 af te gaan vallen. Dan ben je natuurlijk benieuwd of je zorgverzekering je dieet zal dekken of niet. Voeding zal een centrale rol spelen bij het afvallen, maar het is hoe dan ook van belang bij de weerstand en gezondheid van de mens. Een diëtist kan daarom zeker nuttig zijn voor mensen, al helemaal als je een dieet wilt gaan volgen. Zo’n specialist zal namelijk je voedings- en bewegingsgewoonten analyseren. Aan de hand daarvan kan de diëtist gericht advies geven en je begeleiden waardoor je gezonder kunt gaan leven en hopelijk dus ook af zal vallen. Of een diëtist wordt vergoed door de basisverzekering lees je hieronder.

Vergoeding voor drie behandeluren per jaar

Als je naar een diëtist gaat om advies te krijgen over een dieet dan zal dit voor een deel worden vergoedt door de basisverzekering van alle Nederlandse zorgverzekeraars. Je zult namelijk een vergoeding krijgen voor de eerste drie behandeluren van zo’n expert per kalenderjaar. Hierbij gelden wel een paar voorwaarden. Zo zul je geen eigen risico hoeven te betalen, indien de vergoeding van het dieetadvies plaatsvindt via de zogeheten ketenzorg. Dit kan onder meer het geval zijn bij de diagnose COPD, diabetes of CVRM. Veel huisartsen en diëtisten vallen onder ketenzorg. Voor kinderen tot 18 jaar geldt overigens ook geen eigen risico. In een paar gevallen kun je zonder verwijzing gebruik maken van het dieetadvies. Hierbij is van belang dat in de polisvoorwaarden van de zorgverzekering die je hebt afgesloten op de site vergelijkdezorgverzekeringen.nl staat dat directe toelating zonder verwijzing volledig zal worden vergoed. Directe toelating wordt namelijk niet door alle zorgverzekeraars toegestaan, dan is een voorschrift van een arts dus nodig.

Dieetpreparaten

Net zoals de eerste drie behandelingsuren bij de diëtist zullen ook dieetpreparaten gedekt worden vanuit de basisverzekering. Dergelijke preparaten zijn alleen op recept verkrijgbaar en zijn alleen bedoeld voor mensen met een ziekte. Ook als je normale voeding niet op kunt nemen, kun je gebruik maken van dieetpreparaten, die te vinden zijn in diverse soorten en maten. Er moet wel voldaan worden aan een paar voorwaarden om deze dieetpreparaten te laten dekken vanuit de basisverzekering. Ook zal het eigen risico hierbij gelden. Daarnaast moet je goed opletten dat de leverancier wel gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. De vergoeding kan namelijk lager uitvallen als dit niet het geval is.

Gewichtsconsulent

Diverse zorgverzekeraars zullen aanvullende dekkingen aanbieden waarmee je meer consulten bij de diëtist kunt dekken. Bij goedkoopste zorgverzekering vergelijken is het zeker slim om hier op te letten. Daarnaast zijn er ook verzekeraars die de gewichtsconsulent vergoeden. De zorgverzekeraar zal dan een aanvulling voor voedingsadvies of voedingsvoorlichting aanbieden. Hierbij moet je zeker wel rekening houden met het feit dat er in het kader van de vergoeding een aantal voorwaarden van toepassing zullen zijn. Zo zal het onder andere nodig zijn dat de gewichtsconsulent is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Is dit niet het geval dan zullen de consulten niet worden vergoed.


Gepubliceerd: 15-12-2020

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl