Jeneverbes

Jeneverbes, Juniperus communis

Beschrijving over jeneverbes

Vaste winterharde , traag groeiende plant die afhankelijk van de beschutting kan uitgroeien van een 30 cm hoge heester tot een 10 meter hoge boom. De takken zijn rossig met naaldvormige bladeren die in kransen van drie uitstaan.
Laat in het voorjaar verschijnen mannelijke en vrouwelijke katjes aan afzonderlijke planten. De vrouwelijke katjes ontwikkelen zich tot vlezige bessen die in onze streken in het najaar van het tweede jaar rijp worden. Daarom bevinden zich aan één jeneverstruik verschillende gekleurde bessen, van onrijp groen tot rood en rijp blauwzwart.
Er bestaat een dwerg-jeneverstruik (Juniperus nana), die hoog in de Alpen groeit. Het kruid jeneverbes (in het latijns Juniperus communis) komt uit de kruidenfamilie cipresfamilie (Cupressaceae). Jeneverbes komt ook voor onder de naam: jeneverstruik, damberen, wakel.

Waar wordt jeneverbes gevonden?

In Nederland op heidegrond en zandverstuivingen. Het is een beschermde plant.

Oorsprong jeneverbes

Europa, Azië, Noord-Afrika en de Verenigde Staten.

Hoe kun je jeneverbes kweken?

Vermeerderen door stekken in ruige droge grond.

Bewaren van jeneverbes

De bessen oogsten als ze volledig rijp zijn, zodat hun volle aroma bereikt is. In zon en wind drogen en luchtdicht afgesloten bewaren.

Eigenschappen van jeneverbes

De bessen hebben een harsachtige zoet aroma en bevatten een hoog gehalte aan glucose en pectine. Hoe zuiderlijker de plant groeit, des te voller is het aroma.

Toepassing jeneverbes

Jeneverbes gebruiken in eten en drinken

In zuurkool en wildmarinades. Ook kan men geplette bessen meebraden of er vlees mee inwrijven. Gebruik niet meer dan 1 à 2 bessen per persoon.
Een bessenmoes met suiker wordt wel bij vleesmaatijden geserveerd..
Vroeger werden de bessen gegist en werd de aldus gevormde alcohol tot oude jenever gedestilleerd. Tegenwoordig aromatiseert men bijvoorbeeld graanalcohol met de etherische olie van de bes met ongeveer hetzelfde resultaat.
De gedroogde blaadjes worden als keukenkruid bij visgerechten gebruikt. Jeneverbessen passen goed bij tijm, venkel, marjolein en laurier.

Medicinale werking van jeneverbes

Jeneverbessen zuiveren de adem en bevorderen de spijsvertering. Een afkooksel verlicht astma-aanvallen.

Huis, tuin en keuken gebruik van jeneverbes

Met aluin of chroom als beitsmiddel leveren jeneverbessen een caramelkleurige verfstof.


Buitenlandse namen van jeneverbes

Engels: Juniper.
Frans: Genièvre.
Duits: Wacholder.
Italiaans: Ginepro.
Spaans: Enebro.


Gesponsorde content

Meer kruiden uit de cipresfamilie


Gerelateerde onderwerpen Gerelateerde onderwerpen

  1. Voedingswaarde van zuurkool
  2. Voedingswaarde van bessenjenever
  3. Voedingswaarde van verse tijm
  4. Voedingswaarde van venkel
 © Voedingswaardetabel.nl