Wat doet een diëtist?

Partnerbericht

Een diëtist is gespecialiseerd op het gebied van voeding en gedrag, zowel bij ziekte als bij gezondheid. Wanneer je de hulp van een diëtist inschakelt, krijg je advies op maat voor jouw specifieke situatie. Bij gezondheidsproblemen door ernstig overgewicht kun je naar de diëtist om je voeding aan te passen, maar ook als je geen last hebt van gezondheidsklachten kun je de hulp inroepen van een diëtist.

Diëtist bij ziekte

Bij diabetes, maag- en darmproblemen, hart- en vaatziekten, een voedselallergie of kanker kan de diëtist samen met jou een gezond voedingspatroon samenstellen. Ben je helemaal gezond dan kan je met vragen over een gezond eetpatroon of bij gewichtsproblemen ook terecht bij de gewichtsconsulent. Bij aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, prikkelbare darm syndroom of andere darmziekten staat de diëtist voor je klaar. Zorgverzekeringen vergelijken kan verstandig zijn, want er zijn enkele verzekeraars die de bezoeken vergoeden. De gewichtsconsulent kan alleen helpen wanneer er geen aanpassingen in het voedingspatroon nodig zijn vanwege medische redenen, zoals een voedselintolerantie of allergie. Twijfel je of je met jouw klachten en/of vragen terecht kunt bij de diëtist of de gewichtsconsulent dan kan de huisarts je adviseren welke begeleiding het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Over het algemeen is de gewichtsconsulent er voor de begeleiding van mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30.

Naar de huisarts

Soms is het aan te raden om eerst een bezoek aan de huisarts te brengen, voordat je een diëtist of gewichtsconsulent inschakelt. Over het algemeen wordt dit aangeraden voor mensen jonger dan 18 of ouder dan 70 jaar. Ook als je ongewenst afvalt, een ziekte hebt of vermoedt dat je een allergie of voedselintolerantie hebt, kun je het beste eerst langs de huisarts. Heb je overgewicht en wil je graag afvallen? Veel mensen proberen dit eerst op eigen houtje. Om gezond af te vallen is het echter verstandig om eerst een afspraak bij je huisarts te maken. Deze kan jouw gezondheid controleren door onder andere je bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk te meten. Vervolgens kan de huisarts je advies geven over de begeleiding die het beste bij je past. Als het nodig is kan je zo direct doorverwezen worden naar een diëtist.

Vergoeding voor diëtist

In de meeste gevallen worden er een aantal uur vergoed via je zorgverzekering voor het bezoeken van een diëtist. Dit is doorgaans het geval bij een ziekte, overgewicht of ondergewicht. Gewichtsconsulenten vallen over het algemeen onder de aanvullende verzekering. Zorgverzekeringen vergelijken maakt inzichtelijk welke kosten door welke verzekeraar vergoed worden. Afhankelijk van je zorgverzekeraar, is het mogelijk om een diëtist te bezoeken met of zonder verwijzing.


Gepubliceerd: 22-04-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl