Lekker en gezond eten met natuurlijke kruiden en specerijen

Partnerbericht

Over het algemeen wordt gedacht dat er of gezond of lekker gegeten kan worden. Dat het ook tegelijk kan, wordt vaak onderschat. Gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, worden niet alleen uit groente en fruit gehaald, ook kruiden en specerijen brengen vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Daardoor is het toevoegen van verse kruiden en specerijen niet alleen lekker, het is vaak zelfs heel gezond.

Wat zijn kruiden en specerijen en waarvoor zijn ze te gebruiken?

Natuurlijke kruiden en specerijen zijn in veel verschillende smaken te krijgen. Dit kan elk gedeelte van de plant zijn en hoeft niet alleen het blad te zijn. In het algemeen komen kruiden van planten met een niet-houtige stengel, terwijl specerijen afkomstig zijn van de aromatische delen van tropische planten met een houtige stengel. Een voorbeeld van een specerij is kruidnagel en van een kruid bijv. peterselie.

Kruiden en specerijen zijn veelgebruikte smaakmakers en vervullen verschillende functies die over het hoofd gezien worden. Deze functies zijn belangrijk voor het dagelijks functioneren van het lichaam en kunnen bijdragen aan het voorkomen van verschillende ziekten. Zo kunnen kruiden en specerijen de spijsvertering en speekselvorming optimaliseren en bevorderen, ook kunnen ze neurotransmitters stimuleren. Deze zijn belangrijk voor het zenden en ontvangen van prikkels van en naar de hersenen. Daarnaast hebben vele verschillende kruiden en specerijen een positieve werking op specifieke organen en de cel functionaliteit. Hiermee is het mogelijk om ziektes te voorkomen en in sommige gevallen zelfs te behandelen of de behandeling te ondersteunen.

Hoe zijn kruiden en specerijen te gebruiken?

De meest voor de hand liggende manier om kruiden en specerijen te gebruiken is in maaltijden. Het maakt veel maaltijden smaakvoller of maskeren een onaangename geur. Hieronder een aantal voorbeelden van de verschillende werkingen van veel voorkomende en dagelijks gebruikte kruiden en specerijen. Daarnaast ook een voorbeeld van hoe te gebruiken anders dan in de gebruikelijke maaltijden. Hierbij is te denken aan snacks, dranken en andere bijgerechten.

Kaneel

Kaneel heeft een heerlijk zoete smaak en is toch laag in calorieën en suikervrij. Deze eigenschappen maakt het een goede toevoeging in veel ontbijtgerechten, in combinatie met vruchten en in de koffie. Het is eenvoudig te verkrijgen als kaneelstokjes of als poeder en niet duur.

Kaneel draagt bij aan het reguleren van het suikergehalte in het bloed en verlaagt de cholesterol, het kan helpen bij ontstekingen, weert vrije radicalen af die de cellen kunnen beschadigen en kan bacteriën bestrijden.

Een appel in stukjes gesneden met kaneel is een lekker en gezond tussendoortje. Deze combinatie in koud water geeft een heerlijk verkoelende drank in de zomer.

Er zijn globaal twee types kaneel te onderscheiden: Ceylon kaneel, deze is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld. En anderzijds Cassia, afkomstig voornamelijk uit China en Zuidoost-Azië. De twee hebben een andere smaak. En zoals het gezegde gaat, smaken verschillen. Ceylon kaneel is in de regel zachter van smaak. Qua voedingswaarde en gezondheid dient aangetekend te worden dat Cassia een beduidend hoger gehalte coumarines bevat. Volgens het Voedingscentrum is langdurig gebruik van (te) veel coumarines mogelijk kankerverwekkend. Dit zou een beweegreden kunnen zijn om Ceylon kaneel te verkiezen, want Ceylon kaneel bevat een verwaarloosbare hoeveelheid coumarines.

Kardemom

Kardemom, ook wel gespeld als cardamom, is een zoete, prikkelende specerij en wordt veel gebruikt in pompoen kruidenmixen. Het vermindert maagklachten en kan helpen bij bestrijding van ontstekingen. Er zitten vooral veel mineralen in kardemompeulen, zoals onder andere magnesium, zink, kalium en magnesium.

Deze specerij is goed te gebruiken bij het maken van een Lassi, een frisse Indiase yoghurtdrank soms met fruit zoals mango of perzik.

Cacao

Cacao is het belangrijkste ingrediënt voor chocolade, maar is daarnaast ook een specerij met veel gezondheidsvoordelen. De cacaoboon zit boordevol flavonoïden, dit zijn antioxidanten die de gezondheid van het hart verbeteren. Ook lijken ze een positieve bijdrage te leveren aan het verlagen van de bloeddruk en cholesterolgehalte en het sterk houden van de kransslagaders. Een goede reden om er meer van te gebruiken.

Geraspte cacao is te gebruiken over de granola en door de havermoutpap om het ontbijt extra lekker te maken.

Chilipepers

Chilipepers kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden zoals vers, gedroogd of als poeder. Ze helpen de bloedvaten gezond te houden en het metabolisme te stimuleren door de capsaïcine die het bevat. Ze bevorderen de werking van zweetklieren en optimaliseren hiermee de verkoeling van het lichaam. Capsaïcine is verantwoordelijk voor de branderige sensatie die we voelen tijdens het eten. Hoe hoger het gehalte capsaïcine des te heter.

Komijn

Komijn staat het meest bekend als ingrediënt in Indiase gerechten. Van nature is het rijk aan ijzer. Het kan helpen bij afvallen en snel in slaap komen, het verlicht de zuurgraad en verminderd het hebben van een opgeblazen gevoel. Het gebruiken van komijn helpt bij het versterken van het immuunsysteem.

Naast de gezonde kikkererwten en sesamzaad is komijn een belangrijk ingrediënt voor hummus. Een goede reden om deze gezonde snack wat vaker te maken. Gemalen komijn is vooraal lekker in Mexicaanse gerechten.

Gember

Gember heeft een kalmerende werking op de binnenkant van het spijsverteringsstelsel. Hierdoor helpt het bij maagklachten en kan het misselijkheid verlichten. Ook werkt het tegen hoofdpijn en migraine. Een paar schijfjes in heet water biedt al een heerlijk gezonde gemberthee. Honing kan toegevoegd worden voor de liefhebber van zoet. Er zijn laboratorium studies die aantonen dat gember een ontstekingsremmende werking heeft en de antioxiderende eigenschappen spelen een rol bij het voorkomen van ziekten. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten op de gezondheid te kunnen aantonen.

Gember biedt een warm tintje aan dranken en werkt goed met ananas. Een goed voorbeeld hiervan is ananas, yoghurt en wat gember. Of juist papaya, ananas en gember of komkommer, ananas en gember.

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat celbeschadiging helpt voorkomen doordat het rijk is aan antioxidanten. Het heeft een sterke geur en zelfs eraan ruiken blijkt goed te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat na het krijgen van een vleugje rozemarijn de prestaties van de geheugentest en andere mentale taken beter waren. De plant bevat o.a. de essentiële olie 1,8-cineol die de hersenactiviteit zou stimuleren.

Gebruik van rozemarijn geeft een Mediterraans tintje aan maaltijden. Daarnaast is het lekker om als korst op gebraden tonijnmoot te gebruiken.

Kurkuma

Kurkuma: iedereen heeft er wel eens van gehoord sinds het een behoorlijke hype is geworden. En met een goede reden, het is namelijk een bron van curcumine, een antioxidant die ontstekingen verlicht. Curcumine is een goede natuurlijke pijnstiller en er zijn onderzoeken die aantonen dat dagelijks kleine hoeveelheden kunnen helpen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of  te vertragen. Dit komt waarschijnlijk door het voorkomen van hersenplaques die tot dementie leiden. Kurkuma werkt het best in combinatie met zwarte peper, omdat deze laatste juist de opname in het lichaam bevordert.

Een populair gebruik van kurkuma is in de ‘golden latte’. Deze drank wordt gemaakt met amandelmelk, kurkuma, gember, kaneel, kokosolie en honing. Stuk voor stuk ingrediënten die vele positieve eigenschappen met zich mee brengen. Een overheerlijke drank om de dag mee te starten.

Cayennepeper

Cayennepeper wordt zowel vers, gedroogd of in poedervorm gebruikt. Het is gemaakt van een gedroogde chilipeper en heeft een sterke, pittige smaak. Cayennepeper is dan ook ideaal om een gerecht wat meer pit te geven, en het wordt veel gebruikt in de Aziatische, Mexicaanse en Indiase keuken.

Oregano

Oregano is erg populair en past heel goed bij bijvoorbeeld Mediterrane gerechten. Je kunt oregano zowel vers als gedroogd gebruiken. Populaire gerechten waar je het in kan gebruiken zijn pastasauzen, gerechten met kip of chili con carne. Het heeft een scherp, pittig en kruidig karakter en is ook heel goed te combineren met tomaten.

Vanaf nu kan gezond eten dus ook lekker zijn. Met de juiste kruiden en specerijen en verschillende combinaties zijn de juiste smaken samen te stellen voor elk moment van de dag. Nog nooit was gezond eten en drinken zo lekker geweest.


Gepubliceerd: 07-02-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl