Verleng de levensduur van jouw koffiemachine: drie tips!

Partnerbericht

Nederlanders zijn dol op koffie. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan elke dag minimaal één kopje koffie te drinken. Meestal aan het begin van de dag, maar soms ook juist aan het begin van de avond of in de pauzes op het werk. Koffie staat voor gastvrijheid, een goed begin van de dag en gewoon lekker samenzijn. In bijna elke woning is dan ook wel een koffiemachine te vinden. De kwaliteit van de koffie die gezet wordt, verschilt echter nogal. Ook de levensduur van de koffiemachines lijken sterk uiteen te lopen. Dit heeft verschillende redenen.

Allereerst kunnen we de schuldvraag natuurlijk bij de kwaliteit van de koffiebonen en de koffiemachine leggen. Tegelijkertijd moeten we ook kijken naar ons eigen gedrag. Want hoe onderhouden we de koffiemachine? Bij slecht onderhoud kan dit namelijk niet alleen de levensduur, maar ook de smaak nadelig beïnvloeden. Tijd om daar dus verandering in te brengen. Met de volgende drie tips moet dat zeker lukken.

1. Elke week grondig reinigen

Vaak krijgt men de vraag hoe vaak een koffiemachine dan gereinigd moet worden? Hierbij worden de termen ontkalken en reinigen soms door elkaar gehaald. Ontkalken hoeft namelijk veel minder vaak te gebeuren dan het reinigen. Over het algemeen geldt dat je de koffiemachine dagelijks vluchtig reinigt. Ook de losse onderdelen. Zeker wanneer de koffiemachine ook zelf een laagje melk kan geven. Doe je dit niet? Dan kan er al snel een broedplaats voor bacteriën en schimmels ontstaan.

Naast het dagelijkse reinigen is het ook belangrijk dat de koffiemachine wekelijks grondig aangepakt wordt. Dit doe je met behulp van speciale reinigingstabletten voor je koffiemachine. De meeste koffiemachines beschikken over een reinigingsprogramma die nog geen tien minuten duurt. Doe dit wekelijks op een gezet moment. Zo kun je dit niet vergeten en blijft de machine altijd schoon.

2. Voorkom kalk in de leidingen

Kalk is je absolute vijand als het gaat om de kwaliteit van je koffiemachine en de smaak van je koffie. Daarom is het belangrijk om kalkvorming zo veel mogelijk te voorkomen Dit doe je eenvoudig door de machine minimaals eens in de twee á drie maanden te ontkalken. Doe dit tegelijkertijd met de Jura reinigingstabletten, zodat je twee vliegen in één klap slaat. Schrijf het eventueel in je agenda, zodat je hieraan herinnerd wordt. Voorkomen is beter dan genezen, dus je kunt ook al heel veel kalk vermijden door een waterontharder te gebruiken of altijd bronwater te gebruiken in je koffiemachine. Ook dan is het echter belangrijk om minimaal eens in het jaar een ontkalker te gebruiken. Zo blijft je koffiemachine langer goed en smaakt de koffie altijd even lekker.

3. Neem ook de buitenkant van de koffiemachine mee

Bij het reinigen van de koffiemachine wordt doorgaans enkel aan de binnenkant gedacht. Aan de inwendige onderdelen die inderdaad sneller vies worden. Maar vergeet hierbij zeker niet dat ook de buitenkant vies kan worden. Het oog wil uiteindelijk ook wat. Als de buitenkant van de koffiemachine zo vies is dat deze niet meer schoon te krijgen is, kan dit enorme gevolgen hebben. Er misschien zelfs toe leiden dat je sneller een nieuwe koopt. Daarom is het belangrijk om bij het reinigen ook altijd de buitenkant van de koffiemachine mee te pakken. Dit is een klein werkje, maar wel erg belangrijk.


Gepubliceerd: 28-07-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl