Een diëtist en een dieetadvies, wat krijg je precies vergoed

Partnerbericht

Wil of moet jij afvallen voor je gezondheid, maar lukt dit niet goed? Of weet je niet waar je moet beginnen? Je staat er gelukkig niet alleen voor. Een diëtist kan je namelijk helpen om verantwoord af te vallen. In sommige gevallen krijg je dit zelfs vergoed vanuit je zorgverzekering. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Waarom een diëtist?

Gezond en snel afslanken is niet altijd makkelijk, maar als je een (crash)dieet volgt en daarmee van de een op de andere dag stopt, kun je al snel weer aankomen. Er is ook een kans dat je terugvalt in je oude ritme en eetgewoonten. Het kan daarom handig zijn om een diëtist in de arm te nemen. Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingspatroon en geeft op basis daarvan advies over gezonde voeding en beweging om je lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Een diëtist kan je niet alleen helpen met afvallen als je overgewicht hebt. Je kan een dietist ook inschakelen als je ziek bent (geweest), een eetstoornis of allergieën hebt, kampt met maag- en/of darmklachten of zwanger bent. Een diëtist kan je in dit soort situaties adviseren over de juiste voeding en beweging. Als je voor de eerste keer naar een diëtist gaat, duurt het bezoek meestal een uur. De bezoeken die daarop volgen duren meestal ‘slechts’ een kwartier tot een halfuur.

Wat kost een diëtist, en wat wordt precies vergoed?

Een bezoek aan een diëtist kost geld. Gelukkig krijg je een deel van de kosten vergoed vanuit je zorgverzekering. Je basisverzekering dekt namelijk 3 uur dieetadvies van een diëtist per kalenderjaar. Dit betekent een dekking van vier tot zes consulten. Voor zorg die vanuit je basisverzekering wordt gedekt, betaal je wel het eigen risico. In dit geval dus ook.

De tarieven voor de consulten die zorgverzekeraars vergoeden zijn verschillend, maar liggen meestal tussen de 60 en 70 euro per uur. Je kunt je zorgverzekering vergelijken om te zien wat je precies vergoed krijgt.

Aanvullende verzekeringen

Heb jij niet genoeg aan drie uur dieetadvisering per jaar? Dan kan het handig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hiermee kun je extra kosten die je maakt voor een diëtist en dieetadvisering vergoed krijgen. Er zit vaak wel een maximum aan de hoogte van de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt.

Houd er ook rekening mee dat je soms teveel betaalt als je alleen een aanvullende verzekering afsluit voor dieetadvies. De premie die je betaalt, is namelijk vaak hoger dan de vergoeding die je van de zorgverzekeraar krijgt. Een aanvullende verzekering voor dieetadvies kan wel voordelig zijn als je hem aanvult met bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Het is daarom handig om de premie te berekenen voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.


Gepubliceerd: 28-11-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl