Magnesiumtekort: de symptomen en hoe deze te voorkomen

Partnerbericht

Magnesium is een mineraal dat ons lichaam nodig heeft bij meer dan 300 verschillende processen. Het is essentieel voor een goede spierfunctie, eiwitsynthese en energiemetabolisme, om er slechts een paar te noemen. Het is dus niet verrassend dat een tekort aan magnesium kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen. Een magnesiumtekort kan zich op verschillende manieren uiten en kan variëren van mild tot ernstig.

Wat is magnesiumtekort?

Magnesiumtekort treedt op wanneer de inname van magnesium onvoldoende is om te voldoen aan de behoeften van het lichaam. Het is een veel voorkomend probleem, omdat veel mensen niet genoeg magnesium binnenkrijgen via hun dieet. Hoewel magnesiumtekort niet altijd gepaard gaat met symptomen, kun je er wel last van hebben. Dit is de reden waarom het belangrijk is om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen.

Symptomen van magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan zich op verschillende manieren uiten en kan variëren van mild tot ernstig. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van magnesiumtekort, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Een van de meest voorkomende symptomen van magnesiumtekort zijn spierkrampen. Dit komt omdat magnesium een cruciale rol speelt bij het ontspannen van spieren. Mensen met een tekort aan magnesium hebben vaak last van onwillekeurige spiercontracties die pijnlijk kunnen zijn en vaak voorkomen in de benen en voeten.

Een ander symptoom van magnesiumtekort is vermoeidheid. Magnesium is betrokken bij de energieproductie in ons lichaam en een tekort aan magnesium kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Magnesium is betrokken bij de regulatie van slaap en een tekort aan magnesium kan leiden tot slaapproblemen (lichte slaap) en hoofdpijn.

Hoe kun je een magnesiumtekort voorkomen?

Gelukkig kun je magnesiumtekort voorkomen door voldoende binnen te krijgen via voeding of supplementen. Magnesium komt voor in veel voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volkoren graanproducten. Door deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet, kun je ervoor zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt via het eten, kun je overwegen om een magnesiumsupplement aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten magnesium-supplementen beschikbaar, waaronder magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat. Overleg altijd met een arts voordat je begint met het nemen van een supplement.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam minder magnesium opneemt. Het is bijvoorbeeld bekend dat cafeïne en alcohol de opname van magnesium verminderen. Door deze voedingsmiddelen te vermijden of te beperken, kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende magnesium opneemt. Let ook op de hoeveelheid suiker en bewerkte voedingsmiddelen.

Laat je bloed testen

Zorg dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, laat dan je bloed testen om je magnesiumniveau te controleren. Een arts kan dan bepalen of je een tekort hebt en een supplement nodig hebt.


Gepubliceerd: 24-03-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl