Zuurrijke voedingsmiddelen en tanderosie: wat moet je weten

Partnerbericht

Wist je dat de slijtage van het glazuur op het gebit de afgelopen jaren fors toe is genomen? Dit heeft voor een erg groot deel te maken met de voedingsmiddelen die in de supermarkt te verkrijgen zijn en dus ook de voeding die we consumeren. Frisdrank en snoep zijn daar de twee grootste boosdoeners van. De zuren uit voedsel en dranken zorgen ervoor dat tanderosie wordt veroorzaakt. Maar je kunt ook denken aan maagzuur tijdens het overgeven. En aangezien weggesleten tandglazuur niet meer terug kan komen, doe je er maar al te graag alles aan om dat te voorkomen. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan, naast het gebruiken van de producten van sunstargum.com, lees je hier.

De tanderosie kan sneller ontstaan bij schone tand oppervlakken

Goed om te weten, is dat tanderosie sneller kan ontstaan bij schone tand oppervlakken. Denk daarbij op het moment vlak na het tanden poetsen, aangezien het zuur er dan direct op in kan werken. Normaliter beschermt het speeksel van nature tegen de erosie, maar tijdens het poetsen van de tanden wordt dat deel verwijderd.

Bij deze pH kan het tandglazuur gaan oplossen

Goed om te weten, is dat het tandglazuur al op kan gaan lossen bij een pH onder de 5,5 in de mondholte. Dus hoe zuurder het eten of de drank is, des te erosiever dit is voor jouw gebit. Maar ook externe factoren kunnen nog een erg grote rol spelen. Denk daarbij aan het tempo van het slikken, de wijze van drinken (bijvoorbeeld met een rietje) en de manier hoe je je tanden poetst. Voorbeelden van de pH in dranken:

Maar ook zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten en bessen kunnen de staat van het gebit aanzienlijk aantasten.

Zorg altijd voor een optimale verzorging voor het gebit

Het is dus  de hoogste tijd om de verzorging van je gebit een boost te geven en daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. Want naast het reinigen ervan, bijvoorbeeld met de tandenstokers GUM, kun je ook de nodige aanpassingen doorvoeren aan het type voeding. Drink bijvoorbeeld wat vaker water en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Het zuur kun je neutraliseren door het na te spoelen met melk of water.


Gepubliceerd: 02-11-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl