10 x voeding met het meeste zink (+waarom je het nodig hebt)

Partnerbericht

Zink is een mineraal dat ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft voor een goede gezondheid. Je lichaam kan het niet zelf aanmaken, dus je hebt het van buitenaf nodig. Dat kan via voeding en supplementen. In dit artikel bespreken we tien voedingsmiddelen met het meeste zink. Maar eerst geven we antwoord op de vraag waarom we zink nodig hebben.

Waarom hebben we zink nodig?

Zink is een belangrijk mineraal voor de weerstand. Het activeert de immuuncellen die de reactie van je lichaam op ziekteverwekkers aansturen en die geïnfecteerde cellen opruimen. Daarnaast is zink onmisbaar voor de huid. Zo heeft zink onder andere invloed op de groei van nieuwe huidcellen en de aanmaak van huid verstevigend collageen. Ook heeft zink een effect op ontstekingsprocessen in de huid. Als je een tekort hebt aan zink, genezen wondjes slechter. Krijg je voldoende zink binnen, dan draagt dat bij aan een gezonde en gladde huid.

Ook veel enzymen in je lichaam zijn afhankelijk van zink. In totaal gaat het om maar liefst driehonderd soorten enzymen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling, spijsvertering en de gezondheid van de zenuwen.

Zink is ook belangrijk voor de ogen, vooral om netvliesveroudering te helpen tegengaan. Ook je botten en haren profiteren van zink. Het mineraal draagt bij aan sterke botten en gezond haar.

10 voedingsmiddelen met veel zink

Zink is een belangrijk mineraal dat je zeker in voldoende mate moet binnenkrijgen. Nu zijn er veel voedingsmiddelen die zink bevatten. Een aantal daarvan is zelfs bijzonder rijk aan zink.

1. Oesters

Oesters spannen de kroon als het om zink gaat. Deze zeevruchten leveren maar liefst 5,5 mg zink per stuk. Als je zo’n dier eet, krijg je als vrouw al bijna 80 procent van je dagelijks benodigde hoeveelheid zink binnen.

Mannen hebben meer zink nodig dan vrouwen. Eén oester levert voor hen iets meer dan 60 procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid op.

2. Hennepzaad

Hoewel zink uit plantaardige bronnen minder goed door ons lichaam wordt opgenomen, is hennepzaad wel een prima bron van zink. 100g levert maar liefst 10 mg van het mineraal op. Dat is meer dan de hoeveelheid die je dagelijks minimaal (ADH van 9 mg/dag) nodig hebt.

3. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn nog zo’n goede bron van zink. Een eetlepel bevat maar liefst 1,2 mg zink. Houd er wel rekening mee dat zink uit plantaardige bronnen minder goed wordt opgenomen.

4. Lijnzaad

Lijnzaad levert net als pompoenpitten ruim 1 mg zink per eetlepel. Met zo’n hoeveelheid over je havermout, yoghurt of smoothie ben je dus goed bezig als je voldoende zink wil binnenkrijgen. Je lichaam neemt zo’n 15 tot 40 procent van de zink uit voeding op.

5. Cacao

Wist je dat chocola ook zink bevat? Hoe meer cacao je reep bevat, hoe meer zink je binnenkrijgt. Met pure cacao gaat het om 7 mg per 100g. Met een reep van 100g die 85 procent cacao bevat, zit je aan bijna 6 mg per 100g.

Nu is het niet gezond om een hele reep chocola op te eten, want daarmee krijg je vaak ook veel suikers en calorieën binnen. Toch is een blokje donkere chocola per dag geen probleem. Tenzij je wilt afvallen natuurlijk. Dan kun je chocola het beste helemaal vermijden.

6. Lever

Dat orgaanvlees gezond is, wist je vast wel. Lever bevat behoorlijk veel zink in een goed opneembare vorm. Het gaat om bijna 7 mg per 100g. Daarnaast bevat lever veel folaat (natuurlijk foliumzuur), ijzer en vitamine A.

7. Pijnboonpitten

Pijnboompitten zijn heerlijk over de salade en ze leveren ook behoorlijk wat zink. Per 100g krijg je 6 mg van dit mineraal binnen.

8. Cashewnoten

Cashewnoten zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Deze gezonde lekkernij levert ruim 5 mg zink per 100g op. Dat is per portie van 25g ruim 1 mg. Dit is meteen ook de beste hoeveelheid noten die je dagelijks kunt eten. Noten zijn namelijk behoorlijk calorierijk.

9. Sesamzaad

Sesamzaad is niet alleen een goede bron van calcium. Deze kleine zaadjes leveren ook behoorlijk wat zink. Per 100g gaat het om zo’n 5 mg.

10. Rundvlees

Mager rundergehakt levert bijna 5 mg goed opneembaar zink op per 100g, samen met ijzer, vitamine B12 en andere gezonde voedingsstoffen.

Wat betekent dit voor jou?

Met gezonde voedingsmiddelen krijg je meestal voldoende zink binnen. Alleen als je vegetarisch of veganistisch eet, loop je meer risico op een tekort. Hetzelfde geldt als je voedingstoffen minder goed opneemt.

Ook kinderen, ouderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer kans om een tekort aan zink te krijgen. In al deze gevallen kan een supplement raadzaam zijn. Kies altijd voor de beste zinktabletten, want deze bevatten de best opneembare zinkvorm in een hoge en veilige dosering.


Gepubliceerd: 11-01-2024

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl