De voordelen van indirect barbecueën

Partnerbericht

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat het weer volop tijd wordt om de barbecue aan te steken. Het is vandaag de dag alleen belangrijker dan ooit dat we als mensen goed op onze gezondheid letten, en barbecueën zoals we dat in het verleden gedaan hebben, is nu eenmaal niet erg gezond voor je. Het is namelijk niet heel bevorderlijk als je de barbecue helemaal volgooit met houtskool en deze dan tot 600 graden opstookt en hierop je vlees ‘cremeert’. Je krijgt dan namelijk verkoling en verbranding aan de buitenkant van het vlees en wordt het vlees niet gaar aan de binnenkant. Maar hier hebben we wat voor bedacht! Althans, de barbecue wereld. Lees lekker verder waar we je dit uit gaan leggen.

Indirect barbecueën

Bij indirect barbecueën stellen we het vlees of het te bereiden eten niet bloot aan de directe vlammen en de hitte die door middel van houtskool, briketten of andere hittebronnen worden gegenereerd. In plaats daarvan leggen we het vlees weg van de hittebron en sluiten we de deksel van de barbecue. We creëren zo op deze manier een soort oveneffect dat ervoor zorgt dat het vlees rondom gaart. Dit is tevens ook hoe ze al jaren in de US barbecueën op de low & slow manier.

Minder verbranding en kankerverwekkende stoffen

Bij direct barbecueën wordt vlees en ander voedsel direct boven de hete kolen geplaatst wat kan leiden tot verbranding en de vorming van kankerverwekkende stoffen, zoals heterocyclische amines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen ontstaan wanneer vetten en de sappen van het vlees op de hete kolen druppelen en daar verbranden. Bij indirect barbecueën wordt het voedsel echter niet direct blootgesteld aan de vlammen, waardoor het risico op deze schadelijke stoffen aanzienlijk wordt verminderd.

Gelijkmatige garing

Bij indirect barbecueën wordt het voedsel niet direct blootgesteld aan de intense hitte van de vlammen waardoor het gelijkmatiger kan garen. Dit betekent dat je minder kans hebt op het risico van verbranding aan de buitenkant en niet gegaarde binnenkant, wat weer resulteert in smakelijker en gezonder eten. Je hebt daarnaast ook veel beter controle over de temperatuur van het vlees. Zo kun je veel secuurder de juiste gaarheid behalen voor steaks of pulled pork.

Beter behoud van voedingsstoffen

Door de langzame en gelijkmatige garing blijven meer voedingsstoffen behouden in het eten. Vitamines en mineralen gaan minder verloren tijdens het barbecueproces waardoor je kunt genieten van een voedzamer gerecht.

Veelzijdigheid

Naast vlees kun je ook groenten, fruit en zelfs desserts op deze manier indirect bereiden op de barbecue. Ben je nu benieuwd geworden naar de verschillende mogelijkheden? Kijk dan eens naar de BBQ recepten van Turn Don’t Burn. Dit platform heeft werkelijk allerlei soorten recepten geschreven, van hoofdgerechten tot desserts en van voorgerechten tot snacks.


Gepubliceerd: 11-03-2024

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl