Duurzaamheid

Duurzaamheid moet meer zijn dan een modewoord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. De term duurzaamheid is onderhevig aan inflatie. In de praktijk van de voedingsmiddelenproductie zou duurzaamheid moeten betekenen een productiemethode gebruikmakend van natuurlijke grondstoffen zonder deze uit te putten of te vernietigen en zonder sporen van kunstmeststoffen en/of bestrijdingsmiddelen achter te laten.

Duurzaamheid

Voor de voedingsmiddelenindustrie zou duurzaamheid moeten beginnen bij de eisen die zij stellen aan hun grondstoffen. Deze moeten duurzaam zijn geproduceerd. Een duurzame zuivelindustrie betrekt haar melk van melkveehouderijen waar de koeien een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Vrij kunnen grazen in de wei hoort daarbij. Iedereen, ook de boer, verlangt terug naar het klassieke Hollandse landschap met grazende koeien. Om economische redenen wordt de boer steeds vaker gedwongen zijn koeien op stal te houden. Om een redelijk inkomen uit bedrijfsvoering te halen, hebben boeren grote aantallen melkkoeien nodig en in ons overbevolkte landje is daarvoor te weinig land om al die koeien ook daadwerkelijk te laten grazen.

De consument kan dit probleem eenvoudig oplossen door meer voor een liter melk te willen betalen, zodat de boer minder koeien nodig heeft om te kunnen overleven en deze ook allemaal in de wei kan laten grazen. De consument krijgt er veel voor terug, want melk van in de wei grazende koeien is gezonder. Door het eten van vers gras bevat het melkvet meer onverzadigde vetzuren, waarvan bekend is dat zij preventief werken tegen hart- en vaatziekten. Ook het milieu is beter af, want grazende koeien hebben een positief effect op de biodiversiteit van het weidelandschap.

Auteur

Gepubliceerd: 01-06-2010

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl