Zo eet je milieubewust

Partnerbericht

Het nuttigen van een maaltijd is vaak iets waar we naar uitkijken. Hierbij wordt de heerlijke smaak in gedachte gehouden, maar over de herkomst van de gebruikte producten wordt liever niet nagedacht. Toch is het goed je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Eet je wel milieubewust?

Het eiwitdilemma

We kunnen nou eenmaal niet zonder eiwitten, maar het verkrijgen van voedingsmiddelen die eiwitrijk zijn vraagt veel energie. Vooral vlees is erg belastend voor het milieu. Zo is er voor het produceren van een kilo vlees maar liefst vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Bovendien produceren dieren als schapen en koeien veel methaan, waardoor er meer CO2 wordt uitgestoten en de grond verzuurd kan raken. Naast het feit dat de vleesproductie belastend is voor het milieu, is het ook niet bepaald diervriendelijk.

Hoe eet ik milieubewust?

Aangezien de gemiddelde Nederlander per week teveel eiwitten binnen krijgt kan het geen kwaad om zo nu en dan vegetarisch te eten. Het produceren van groenten is namelijk minder belastend voor het milieu. Een voedingsdagboek bijhouden kan helpen om inzicht te krijgen in wat je teveel of te weinig binnen krijgt. Indien je op zoek bent naar milieuvriendelijke vleesvervangers kun je onder andere kiezen voor noten, peulvruchten en groenteburgers. Als je vlees niet kunt missen, kun je het beste gaan voor kip. Kippen produceren geen methaan en ze hebben minder kilo’s plantaardig voedsel nodig om voldoende vlees te produceren. Kies wel voor een product dat een keurmerk voor dierenwelzijn draagt. Kaas lijkt een milieuvriendelijke manier om eiwitten binnen te krijgen, maar schijn bedriegt. Kaas is namelijk net zo belastend voor het milieu als rundergehakt en lamsgehakt. Wanneer je graag vis op je bord ziet, is het belangrijk om naar de VISwijzer te kijken om erachter te komen hoe milieubewust de leverancier is.

Is biologisch vlees beter voor het milieu?

Steeds meer mensen stappen over op biologisch vlees met het oog op het dierenwelzijn. Is biologisch vlees ook biologisch in de zin dat het het milieu minder belast? De biologische veehouderij heeft zeker wel bepaalde voordelen. Zo wordt het voer voor de dieren zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest geproduceerd. Ook wordt dit voer vaak verbouwd in de regio, waardoor er geen bos gekapt hoeft te worden in de tropische gebieden. Het spreekt voor zich dat dieren in de biologische veehouderij een beter welzijn genieten en bovendien zorgt biologische landbouw voor een betere biodiversiteit. Een nadeel is dat dieren met vrije uitloop meer bewegen en dus ook meer moeten eten om tot het gewenste gewicht te komen. Bovendien is er meer land nodig en dit land en het bodemwater kunnen behoorlijk vervuild worden door de uitwerpselen. Wanneer de voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen is biologisch vlees niet per se veel beter voor het milieu. Wel is het beter voor de dieren.

Groene energie

Steeds meer boeren stappen over op groene energie. Door je vlees en groenten te kopen bij een milieubewuste boerderij, draag je ook bij aan een beter milieu. En wist je dat meer dan 15% van de duurzame energie van huishoudens door de agrarische sector wordt geleverd? Draag een extra steentje bij aan het milieu en kies, naast milieubewust eten, ook voor een energiecontract met groene stroom. Energie vergelijk je gemakkelijk via een vergelijkingssite, waarbij je op het stroometiket kunt zien wat de herkomst is van de groene stroom. Bij energieleverancier Vandebron kun je zelfs helemaal zelf bepalen bij welke lokale boerderij je je stroom afneemt.


Gepubliceerd: 05-02-2019

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl