De Quooker of waterkoker: welke is zuiniger?

Partnerbericht

Wanneer je op het punt staat om een gezonde maaltijd te maken, is het wel zo fijn wanneer je snel en efficiënt kunt werken. Er zijn tegenwoordig allerlei apparaten verkrijgbaar die jouw tijd in de keuken korter maken. De Quooker is er daar een van. Deze speciale kraan zorgt ervoor dat je altijd direct kokend water tot je beschikking hebt. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van een Quooker? Hoeveel energie en water verbruikt deze kraan in vergelijking met een simpele waterkoker? Dat lees je allemaal hier.

Hoe werkt een Quooker?

Voordat je kunt weten of de Quooker zuiniger is dan een waterkoker, moet je wel eerst weten hoe deze apparaten werken. De Quooker bevat een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat water wordt opgewarmd tot een temperatuur van 110 graden. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in een speciaal geïsoleerd reservoir. De Quooker zorgt er vervolgens voor dat het water op temperatuur blijft, zodat jij altijd een paar liter kokend water tot je beschikking hebt. Dit is anders dan bij een waterkoker. Deze apparaten brengen je water namelijk éénmalig tot het kookpunt, waarna het langzaam maar zeker weer afkoelt.

Energieverbruik van een Quooker tegenover een waterkoker

In principe verbruikt een Quooker evenveel energie als een waterkoker voor het verwarmen van het water. Het grote verschil is dat een Quooker water niet alleen aan de kook brengt, maar het vervolgens ook nog warm probeert te houden. Dat zorgt ervoor dat een Quooker uiteindelijk meer energie verbruikt dan een simpele waterkoker. Het warm houden van het water kost 10 joule per seconde, wat neerkomt op 87 kilowattuur per jaar. Voor een gemiddelde consument kost dit ongeveer € 17 per jaar. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de tarieven die je betaalt voor jouw energie. Met energie vergelijken kan je zien of je de meest voordelige tarieven betaalt voor gas en elektriciteit.

Waterverbruik

Niet alleen het energieverbruik speelt een grote rol in het verschil tussen een Quooker en een waterkoker. Je moet namelijk ook rekening houden met het waterverbruik. De Quooker scoort beter op dit gebied, aangezien je direct de juiste hoeveelheid gekookt water kunt afmeten. Je hoeft de kraan bovendien niet eerst een paar seconden aan te zetten voordat er warm water uit komt, wat iedere keer weer drie tot vijf liter water bespaart. Daarnaast doen de meeste mensen te veel water in hun waterkoker. Hebben ze slechts een liter nodig? Dan wordt de waterkoker in de meeste gevallen toch gevuld met anderhalf of twee liter.

Conclusie

Als het om energieverbruik gaat is de waterkoker nog altijd een betere optie dan de Quooker. Toch verbruikt deze moderne kraan niet ontzettend veel stroom en is het mogelijk om de kraan uit te zetten wanneer je een paar dagen of weken op vakantie bent. Met het oog op waterverbruik is de Quooker de beste optie, aangezien je honderden liters drinkwater kunt besparen dankzij deze kraan.


Gepubliceerd: 18-07-2019

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl