Calorieën vermelden op de menukaart: dit vinden horecaondernemers

Voor de boodschappen die we uit de supermarkt halen, is het heel normaal dat de voedingswaarden en calorieën op het etiket worden vermeld. Maar bij eten buiten de deur is dat een heel ander geval. Enig idee hoeveel calorieën je naar binnen krijgt als je tapas, pizza of een gefrituurde hap eet? De gemiddelde consument heeft geen idee.

Gezonde voeding in de horeca

Gezonde voeding speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. Steeds meer consumenten zijn bewust bezig met hun gezondheid en eetgewoonten. Ook in de horeca zien we dit terug. Uit onderzoek van KHN blijkt dat 73% van alle horecaondernemers actie heeft ondernomen om hun aanbod gezonder te maken. Enkele van die maatregelen zijn: minderen met zout, meer groenten en minder vlees, gebruik maken van dagverse en lokale producten en het aanbieden van meer vegetarische en veganistische gerechten.  Ook de komende jaren zullen ondernemers alles op alles zetten om het aanbod nóg gezonder te maken. Niet alleen omdat het een belangrijke trend is, ook omdat ondernemers de gezondheid van hun gasten belangrijk vinden. Het vergroten van het assortiment aan suikervrije producten en het verkleinen van de portiegroottes zijn op dit moment belangrijke thema’s in de horeca.

Calorieën op de menukaart

Er wordt al veel gedaan om het eten buiten de deur gezonder te maken. Is een volgende stap het vermelden van de calorieën op de menukaart? Als het aan horeca ondernemers ligt niet. Zij voelen daar niks voor blijkt uit hetzelfde onderzoek van de KHN. De grootste drempel blijkt de administratieve rompslomp te zijn. Om het aantal calorieën goed te kunnen berekenen moet er met een vast receptuur worden gewerkt. Dat beperkt de creativiteit van koks en bovendien wordt er niet altijd volgens een vast recept gewerkt. Om voedselverspilling tegen te gaan, worden ingrediënten die overblijven regelmatig weer gebruikt in een ander gerecht.

Moeten we dit wel willen?

Onderzoekers van de universiteit van Cornwell hebben aangetoond dat gasten andere keuzes maken zodra de calorieën op de menukaart worden vermeld. In de meeste gevallen leidde dit tot een lagere calorie-inname van gemiddeld 45 calorieën per gerecht. Horeca ondernemers vragen zich af of we dit überhaupt wel moeten willen. Gezond eten is hot, maar slaan we op deze manier niet een beetje door? De meeste mensen gaan niet regelmatig uit eten. Het is vaker een luxe dan een gewoonte. Kan het dan echt kwaad om die ene avond even niet te letten op wat je eet? Volgens de ondernemers moet buiten de deur eten een feestje blijven. Het tellen van calorieën staat dit volgens hen in de weg. Balans lijkt het toverwoord te zijn. Gun jezelf een ontspannen avondje uit en let de volgende dag weer wat beter op jouw eetgewoonten.

Bron: www.gastrodeals.nl


Gepubliceerd: 15-08-2019

Reactie plaatsen

Naam:
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.
 © Voedingswaardetabel.nl