Voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten

Partnerbericht

Al dat bewegen in een actief leven kan leiden tot behoorlijk wat slijtage in ons systeem. Hierbij kunnen wij wel eens wat ondersteuning gebruiken, soms met de hulp van online voedingssupplementen. Hier zijn een aantal die helpen bij de opbouw en instandhouding van onze gewrichten, spieren en botten.

Gewrichten

Curcumine, een extract uit de geelwortel (Curcuma longa) wordt veelal gebruikt in de keuken om rijst op smaak te brengen. Curcumine is ook verkrijgbaar als online voedingssupplement en helpt bij de ondersteuning van onder meer de gewrichten, doordat het ontstekingen tegenwerkt. Het is een sterke anti-oxidant, wat inhoudt dat het onze cellen beschermt tegen schade door zogenaamde vrije radicalen tegen te houden. Deze vrije radicalen beschadigen het DNA in onze cellen, wat een negatief effect heeft op de celdeling. Andere supplementen die ook kunnen worden gebruikt voor gewrichten zijn glucosamine, chondroitine en MSN die ook geregeld samen te vinden zijn in hetzelfde supplement.

Spieren

Magnesium en vitamine D helpen bij de ondersteuning van de spieren, maar er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat deze niet samen moeten worden ingenomen, aangezien de vitaminen de opname van de magnesium enigszins verhinderen. Voor een betere opname van Vitamine D je deze slikken tijdens de maaltijd. Het vet uit de maaltijd zorgt voor een betere opname. Ook zijn de welbekende proteïne shakes goed voor de opbouw van de spieren, met name doordat deze de zogenaamde BCAA's (Branched chain amino acids) bevatten: Leucine, isoleucine en valine. Deze vertakte aminozuren zijn belangrijke bouwstenen van spiereiwit. BCAA's worden ook soms ingezet om brandwond patiënten te helpen bij hun herstel. Proteïne shakes zijn te verkrijgen in verschillende smaken, en een heerlijke aanvulling voor een gezond leven, aangezien deze ook het immuunsysteem versterken.

Botten

Voor de botten wordt traditioneel calcium aangeraden. Calcium helpt ook bij de ondersteuning van de zenuwen en spieren. Let wel op dat calcium opname geremd wordt door zout, alcohol, roken en cafeïne. Bij calcium helpt vitamine D juist bij de opname, dit in tegenstelling tot magnesium, zoals eerder genoemd. Ook is gewichttraining een goede manier om de botten te versterken. Dit door de zogenaamde wet van Wolff, die stelt dat botten sterker worden door het helen van microfracturen, die ontstaan door het systeem onder spanning te zetten. Geregeld gewichtheffen leidt dus tot een sterker geheel, mits de botten genoeg ondersteund worden door onze dagelijkse voeding. Ook hier kunnen online voedingssupplementen een rol spelen.

Kanttekening

Bij gebruik van voedingssupplementen moet je je ervan bewust zijn dat voedingssupplementen je voeding kunnen aanvullen, maar nooit een gezond voedingspatroon kunnen vervangen.


Gepubliceerd: 21-08-2019

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl