Hoeveel calorieën zitten er in wijn?

Advertorial

We weten allemaal dat waar ‘te’ voor staat vaak niet gezond is. Niet te veel vet eten, niet te veel koffie drinken en ook niet te veel sporten. Dat zou maar blessures in de hand werken en dan ben je verder van huis. Ook te veel wijn drinken valt in deze categorie. Maar een glaasje af en toe kan toch wel? En over hoeveel calorieën hebben we het dan? We zetten het op een rij.

Het is geen nieuws dat we meer moeten bewegen en gezonder eten. Een groot deel van de bevolking draagt te veel kilo’s met zich mee wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Overgewicht werkt ziekten in de hand.

Alcohol wordt in veel gevallen sowieso afgeraden voor wie gezond wil leven. Een glas per dag zou weliswaar hart- en vaatziekten op een afstand kunnen houden, maar datzelfde glas werkt andere (chronische) ziekten juist in de hand, zoals borstkanker of longkanker.

Maximaal één glas per dag

Wie thuis een wijnkoelkast 2 zones heeft om mooie wijnen in te laten rijpen, ziet deze inboedel al verdampen als hij of zij naar een gezondere levensstijl overstapt. Echter; af en toe een glas wijn zal niet direct tot schade aan de gezondheid leiden. Het Voedingscentrum adviseert ofwel niet te drinken of het bij maximaal één glas per dag te houden.

Om de schade binnen de perken te houden verdiepen mensen zich vaak in het aantal calorieën dat een glas wijn bevat. Hoe zit dat nu?

Kies je veilig dan kies je voor droog en wit

In een groot wijnglas met rode wijn zitten gemiddeld 123 calorieën en 4,5 gram suiker. Droge witte wijn bevat honderd calorieën en 0,9 gram suiker. Kies je voor zoete witte wijn dat stijgt dat aantal calorieën tot 144. Daar zit namelijk 8,9 gram suiker in. De conclusie moge duidelijk zijn: kies -als je niet te veel calorieën binnen wilt krijgen – voor droge witte wijn.

Al met al is het een persoonlijk rekensommetje waarop je je keuze baseert. Wie regelmatig met de Kipling rugzak richting de sportschool gaat of dagelijks een eind wandelt, kiest misschien voor af en toe een rood wijntje. Een ander zweert het helemaal af. Of drinkt alleen een glas witte wijn als het in de zomer warm is. Weer een ander kan echt niet zonder zijn dagelijkse glas rood of wit en vult zijn wijnkast nog regelmatig aan met een flesje.


Gepubliceerd: 23-03-2020

Reactie plaatsen

Naam:
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl