Veilig sporten: let op je lichaam

Partnerbericht

Je wilt het beste uit jezelf halen, dat snappen we. Maar vaak gaat dat ten koste van je lichaam. Zorg daarom dat je blessures en erger voorkomt.

Sporten doe je voor jezelf. Jij stelt je eigen doelen en traint je lichaam om steeds beter en beter te worden. Hartstikke logisch, allemaal. Maar wanneer jij echt tot het uiterste gaat, krijg je hoe dan ook de rekening voorgeschoteld als je niet uitkijkt. Dat betekent blessures - al dan niet blijvend - en voor onbepaalde tijd op de bank zitten. Thuis of in de zaal/op het veld. Dat kan een atleet die zichzelf serieus neemt natuurlijk niet verkroppen! Dus neem je de nodige voorzorgsmaatregelen.

Voeding

Bewust eten is altijd een verstandig plan. Maar dat geldt voor sporters nog meer. Het proces van de kilo’s in lichaamsvet eraf trainen en erbij kweken in spiermassa, doe je teniet door te veel ongezond voedsel tot je te nemen. Natuurlijk moet die innerlijke motor worden opgestookt, maar wel met mate. Wil je echt het toppen van je kunnen bereiken? Spreek dan met jouw personal trainer of een diëtist een vast voedingspatroon af waar je ook echt niet van afwijkt.

Warming-up en cooling-down

Je lichaam is een machine. Zie het gewoon maar even zo. En een machine heeft brandstof nodig - zie hierboven - maar moet ook vaak genoeg even warmdraaien. Het heeft geen zin om meteen allerlei zware oefeningen te doen zonder je spieren en gewrichten hier voldoende op te hebben voorbereid. Daar komt alleen maar narigheid van, omdat je jezelf dan al heel snel overbelast. Die kans loop je ook zonder warming-up, maar wel veel minder. In groepsverband wordt hier altijd wel aan gedacht. Train je alleen? Dan mag je deze belangrijke fase van je sessie nooit overslaan. Haastige spoed…

En uiteraard moet je lichamelijk én geestelijk ook weer naar de ‘normale’ stand terugkeren. Dat doe je door tijdens een cooling-down je spieren weer tot rust te laten komen. Even afbouwen!

Massage

Spanning in je spieren - én je geest - kun je loslaten door je te laten masseren. Zodra hier ook nog eens hydraterende, kalmerende en verzorgende vloeistoffen bij komen kijken, is je lichaam dus een geoliede machine. Pijnpunten worden verzacht en spieren uit de knoop gehaald.

Tape

Voorkomen is beter dan genezen. Dus weet je waar de zwakke punten van jouw lichaam zitten? Dan doe je er verstandig aan om die met een speciale tape te behandelen. Elastische sporttape heeft namelijk een elasticiteit die gelijk is aan de huid, dus je merkt er niks van tijdens het dragen. Het herstellend vermogen van spieren en gewrichten wordt hiermee bevorderd.


Gepubliceerd: 18-12-2020

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl