Alles over tapas

Partnerbericht

Tegenwoordig is het eten van tapas enorm populair geworden in Nederland. Er zijn veel verschillende restaurants in Nederland te vinden die zich specialiseren in het aanbieden van tapas in allerlei soorten en maten. In deze blog gaan we hier meer over vertellen en geven we meer informatie over het ontstaan van tapas, de soorten tapas die er zijn en waar je in Nederland heerlijke tapas kan krijgen.

Het ontstaan van tapas

Over het ontstaan hiervan bestaat veel onduidelijkheid. Het is waarschijnlijk ontstaan doordat iemand een stukje brood met ham of kaas op een glas legde om het te beschermen tegen vliegjes. Hier komt dan ook de naam tapas vandaan. Afdekken betekent in het Spaans namelijk tapar en tapas is hiervan afgeleid. De populariteit hiervan nam al snel toe. Toen men erachter kwam dat gasten na het nuttigen van een klein hapje meer dorst kregen en daardoor nog een glas bestelden, kreeg het hapje de naam tapa. Hierna werd tapa steeds meer toegepast en uiteindelijk in grotere hoeveelheden en met meer verschillende mogelijkheden. Tapa kreeg de meervoudsnaam tapas en dat is waarschijnlijk hoe tapas is ontstaan. In Spanje wordt tapas nog steeds gezien als een voorafje of hapje, terwijl in veel landen nu tapas als een volwaardige maaltijd wordt geserveerd.

Soorten tapas

Er zijn veel verschillende soorten tapas die allemaal per regio verschillen. Soms is de tapas gebaseerd op lokale streekproducten en krijg je hierdoor nog meer verschillende soorten tapas. Grofweg kun je tapas onderscheiden in: koude tapas, warme tapas, tapas in saus of tapas met brood. Daarnaast kan tapas rauw, gemarineerd, gefrituurd of zelfs gebakken en gegrild zijn. Wat wel belangrijk is bij alle soorten tapas is het gebruik van verse ingrediënten. Tapas kan heel eenvoudig zijn en weinig smaak hebben, maar kan ook bestaan uit kleine kunstwerken met complexe en uitgebreide smaken.

Klassieke koude tapas

De klassieke koude tapas heeft als kenmerk dat het makkelijk te maken is, vol zit met smaken en vooral gemaakt wordt van niet dure ingrediënten. Het gevolg hiervan is dat het voor bijna iedereen betaalbaar is en daardoor aantrekkelijk is om te bestellen. Voorbeelden van deze soort tapas zijn: olijven gemarineerd met olijfolie, brood met tomaten tapenade, serranoham rolletjes en stukjes chorizo. Als je koude tapas bestelt is de kans groot dat je deze soort hapjes krijgt.

Warme moderne tapas

Tapas is door de jaren heen enorm veranderd en dat kun je aan meerdere dingen zien. Aan de ene kant kun je dit goed zien aan de vele tapasrestaurants binnen Nederland. Restaurants in Rotterdam of Amsterdam die tapas serveren zijn geen raar iets meer en komen steeds meer voor. Deze tapasrestaurants hebben naast koude tapas ook warme tapas op het menu. Voorbeelden van warme tapasgerechten zijn: kleine stukjes kip, Spaanse gehaktballetjes in saus, warme garnalen en patatas bravas. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van warme tapas.

Culinaire tapas

Tegenwoordig bestaat er naast warme en koude tapas ook culinaire tapas. Deze tapas kenmerkt zich door het gebruik van duurdere en smaakvolle ingrediënten die de tapas een aparte smaak geven. Dit gaat dan ook samen met een hoger prijskaartje en is daardoor een stuk duurder dan de reguliere standaard tapas. Er zijn veel culinaire restaurants die deze soort tapas aanbieden aan hun klanten. Voorbeelden hiervan zijn kleine tapas hapjes met kaviaar, kalfsoester met mozzarella of gemarineerde zalm met komkommer en saffraan.

Veel voorkomende ingrediënten in tapas

Binnen tapas zijn er een aantal ingrediënten die je vaak terugziet in tapas. Dat heeft een reden want deze ingrediënten hebben veel smaak en zorgen daardoor dat de tapas extra lekker is. Voorbeelden van ingrediënten zijn: kaas, (chorizo)worst, ham, knoflook, olijven, olijfolie, paprika en paprikapoeder. Veel tapashapjes maken dan ook maar al te graag van een of meerdere van deze ingrediënten gebruik.

Tapas restaurants in Nederland

Zoals we al eerder aangaven zijn er in Nederland veel tapasrestaurants te vinden. Onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht vind je deze restaurants en zijn er veel verschillende soorten te vinden. Amsterdam en Rotterdam spannen hierbij echter de kroon en hebben beide erg goede tapasrestaurants.

Tapas restaurants in Rotterdam

Het eten van tapas is heel populair in Rotterdam en dat is goed te zien. Binnen de stad zijn namelijk enorm veel restaurants gelegen die tapas uitserveren of zich specialiseren in tapas. Deze restaurants zijn van verschillende prijsniveaus, waardoor deze voor iedereen betaalbaar zijn en daardoor voor ieder wat wils is. Sommige restaurants focussen zich puur op de klassieke warme en koude tapas uit de authentieke Spaanse keuken, terwijl andere restaurants ook moderne en nieuwe tapasgerechten serveren. Tapas in Rotterdam is dan ook een plek met veel keuze voor de echte tapas liefhebber!

Tapas restaurants in Amsterdam

In Amsterdam zijn er net zoals in Rotterdam veel restaurants te vinden die tapas aanbieden. Op dat gebied is er dus niet veel verschil tussen de twee. Het verschil wordt pas duidelijk als je gaat kijken wat voor soort tapasrestaurants er in Amsterdam zijn en welke soorten tapas zij aanbieden. Zo is er een Mediterraans restaurant met invloeden uit Turkije die zich specialiseert in tapas uit Turkije. Hier wordt enkel gewerkt met ingrediënten van Turkse komaf, wat zorgt voor een bijzondere beleving en sfeer tijdens een bezoek aan dit restaurant.


Gepubliceerd: 23-03-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl