Gezond en goedkoop eten

Partnerbericht

Het balanceren van je dieet kan nog knap lastig zijn. Voordat je alle mineralen, vitaminen en andere benodigde voedingsstoffen binnen hebt, moet je elke dag gevarieerd eten. Daarbij komt dat niet ieder lichaam op dezelfde manier de voedingsstoffen opneemt. Zo nemen mensen met een bleke huid makkelijker vitamine D op uit zonlicht dan mensen met een donkere huid. Personen met een zwarte huidskleur in Nederland lijden dan ook vaker aan een vitamine D tekort dan mensen met een andere huidskleur. Maar ook de spijsvertering kan van persoon tot persoon verschillen. Het is dus niet altijd zeker dat je alles binnenkrijgt dat je nodig hebt, zelfs als je je houdt aan een gevarieerd dieet.

Om er zeker van te zijn dat je wel gezond eet, kan je ervoor kiezen om je bloed te laten testen. Er zijn speciale medische laboratoria die bekijken of je bloed genoeg van alle verschillende voedingsstoffen bevat. Het kan wel wat kosten om een dergelijke test uit te laten voeren, maar je kan er ook op andere manieren achter komen of je wel genoeg binnen krijgt. Ten eerste zijn er zelftests die je thuis kan gebruiken. Een dergelijke test meet op basis van je urine of je bloed of je een tekort hebt aan een specifieke bouwstof of aan meerdere.

Gevarieerd dieet

In de regel zit je echter al goed als je een gevarieerd dieet aanhoudt. Eet genoeg groente en fruit, voedsel hoog in eiwitten en mineralen. Daarbij is het niet nodig om elke ochtend biologische sojamelk te drinken en een grote kom blauwe bessen te verorberen. Ook de shakes met chiazaad kunnen uit je dieet gemist worden. Niet dat deze dingen niet gezond zijn, maar ze hebben niet voor iedereen de magische werking die wel eens wordt verkondigd. Het draait uiteindelijk vooral om variatie waarbij je alle schijven (van de Schijf van Vijf) en bouwstenen in je dieet brengt.

Daarbij zijn dit soort producten vaak erg duur. Als je elke dag een avocado toast en een boerenkoolshake bij je lokale biologische koffietentje haalt dan ben je jaarlijks honderden euro’s kwijt. Terwijl je net zo gezond thuis een ontbijt kunt maken waar je lichaam blij en vervuld van wordt. Op onze website geven we je genoeg informatie om te bepalen wat je nodig hebt en wat je moet kopen om aan je voedingsbehoeften te voldoen. Maak daar alsjeblieft gebruik van. Als alleen je lichaam gezond is, maar je financiële situatie niet, dan heb je kans dat je met stress te maken krijgt en dat is dan weer verschrikkelijk ongezond.

Slim met je geld omgaan

Het is dus een kwestie van slim met je geld omgaan. Net zoals dat je niet tegen woekerprijzen een lening zou moeten afsluiten, moet je niet al je geld uitgeven om de juiste voeding te kopen. Belangrijker nog, dat hoeft ook helemaal niet. Veilig geld lenen is heel makkelijk en ook de juiste keuze. Dus of je nou gezond wilt eten of geld wilt besparen, je kan beide tegelijkertijd prima doen. Het een hoeft het ander absoluut niet uit te sluiten.


Gepubliceerd: 21-05-2021

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl