Last van darmproblemen? Suppletie en gezonde voeding helpt

Partnerbericht

Heb je last van darmproblemen? Dan ben je niet de enige! In Nederland ervaren tal van mensen darmproblemen; variërend van mild tot ernstig. Gelukkig kunnen bepaalde klachten aan de darmen snel verminderd worden. Ray Sabee, als voedingsdeskundige werkzaam bij Supplementen.nl, legt uit hoe de juiste voeding én supplementen kunnen bijdragen aan het reduceren van dergelijke gezondheidsklachten.

Darmproblemen kunnen immers vaak gelinkt worden aan een gebrekkig of verkeerd dieet. Ook andere levensstijlfactoren kunnen van invloed op je darmgesteldheid zijn. In dit artikel gaan wij daar nader op in.

De oorzaak van darmproblemen vaststellen

Om gericht actie te kunnen ondernemen om je darmproblemen te verminderen, is het zaak om de oorzaak dan wel de oorsprong van deze klachten vast te stellen. Ray raadt aan om een voedingsdagboek bij te houden, waarin je opschrijft wat je iedere dag hebt gegeten. Daarnaast vermeld je in het voedingsdagboek de ernst van jouw darmklachten - bijvoorbeeld op een schaal van 1 tot en met 10.

Op die manier kun je achterhalen of de problemen aan je darmen voortkomen van bepaalde voedingsmiddelen. Veel voorkomende voedselallergieën en -intoleranties die van invloed zijn op de werking van je darmen, zijn onder meer glutenintolerantie en lactose-intolerantie.

Vermoed je dat je darmklachten te wijten zijn aan bepaalde voedingsmiddelen? Neem dan contact op met een medisch specialist of een voedingsdeskundige. In samenspraak met diegene kun je een plan van aanpak opstellen of aanvullend onderzoek doen, aldus Ray.

Je dieet met de juiste voedingsmiddelen verrijken

Darmklachten ontstaan niet altijd vanwege voedselallergieën en -intoleranties. Soms is de darmflora uit balans, wat bijvoorbeeld gebeurt bij medicatiegebruik (zoals antibiotica), stress, en bij een gebrek aan heilzame voedingsmiddelen voor de darmen.

In dat geval is het cruciaal om je dieet aan te vullen met natuurlijke voedingsmiddelen, die gezond zijn voor je darmen. Overweeg onder meer om licht verteerbaar eten toe te voegen aan je voedingspatroon. Deze voedingsmiddelen zijn - zoals de benaming al doet vermoeden - licht verteerbaar, wat ervoor zorgt dat de darmen tot rust kunnen komen.

Ook andere voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het reduceren van darmproblemen. Zo zijn gefermenteerde voedingsmiddelen erg heilzaam voor de darmflora. Ze kunnen je lichaam ondersteunen bij het in balans brengen van de darmbacteriën. Bij gefermenteerde voedingsmiddelen kun je denken aan zuurkool, kimchi, sojasaus en appelazijn.

Ondersteun je darmflora met supplementen

Naast de juiste voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen, kunnen bepaalde supplementen eveneens een bijdrage leveren aan het verminderen van darmklachten. Zoals eerder in dit artikel beschreven, kan medicatie, zoals antibiotica ertoe leiden dat de darmflora uit balans raakt. Veel mensen ervaren dan darmproblemen en -klachten, zoals buikpijn, een onregelmatige stoelgang, winderigheid en misselijkheid.

Om snel de darmflora in balans te brengen, kan een medisch specialist je adviseren om supplementen, zoals probiotica aan je voedingspatroon toe te voegen, aldus Ray. In deze voedingssupplementen zitten ‘goede’ bacteriën die je darmen ondersteunen daar waar nodig. Zo kan de balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in jouw darmflora hersteld worden.

Ray plaatst echter een kanttekening: Het is niet de bedoeling dat je supplementen gebruikt ter vervanging van een gezond en gevarieerd voedingspatroon, bestaande uit natuurlijke levensmiddelen. Ze dienen enkel als hulpmiddelen om snel je darmen te kunnen ondersteunen. Desalniettemin hebben veel mensen met darmklachten baat bij dergelijke supplementen.

Overweeg je om een probioticum voedingssupplement te gebruiken tegen darmproblemen? Overleg dit dan eerst met je huisarts of een diëtist.


Gepubliceerd: 19-08-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl