Hoeft gezonde voeding altijd “duur” te zijn?

Partnerbericht

Het standaard dieet van de doorsnee Nederlander bevat vaak veel meer dan de aanbevolen hoeveelheden natrium, verzadigde vetten, geraffineerde granen en calorieën uit vetten en toegevoegde suikers.

In een poging om gezonder te worden, maken veel mensen veranderingen in hun dieet. Sommige van die veranderingen zijn bijvoorbeeld het schrappen van gluten, alleen koken met verse ingrediënten of het overschakelen op een vegetarisch of veganistisch dieet.

Het nadeel van gezonder proberen te eten is dat het duur lijkt. Hoewel het waar is dat het eten van vers voedsel vaak meer kost dan het kopen van sterk bewerkte producten, hoeft goed en gezond eten niet ten koste te gaan van je budget.

Edith Feskens, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Wageningen is het daar ook mee eens.  “Gezond eten betekent matig en gevarieerd eten, volgens de Schijf van Vijf. Voldoende groente en fruit, vis, kleine porties dierlijke producten als zuivel en vlees, en volkoren graanproducten. Binnen die schijf zijn er veel mogelijkheden om te variëren en te eten volgens je smaak. Sommige producten, zoals asperges, frambozen en verse vis, zijn altijd duur. Maar door andere keuzes te maken, tijd te besteden aan je voedsel en slim in te kopen kun je met een klein budget heel verantwoord eten.’’ bron: (ad.nl)

Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet duur, zoals gedroogde bonen, eieren, volle granen en sommige groenten en fruit. Als je beter wilt eten, maar ook op je budget wilt letten, zullen onderstaande tips je helpen om gezond te eten zonder dat het te voelen is in je portemonnee.

Maak er een gewoonte van om maaltijden te plannen (en voor te bereiden)

Een manier om je boodschappenrekening flink te verlagen is door strategisch te zijn over wat je eet en wanneer. Trek op een bepaald moment in de week een uurtje uit om je maaltijden voor de komende week te plannen, en vervolgens de benodigde ingrediënten te kopen en eventueel ook al voor te bereiden.

Je kunt de folders van budget-supermarkten gebruiken om te zoeken naar ingrediënten die in de aanbieding zijn, bijvoorbeeld de laatste lidl aanbiedingen. Daar staan bij het schrijven van dit artikel: radijzen, courgettes, salades, aardappelen, appelen en tal van andere gezonde producten in promotie. Kijk ook wat er in je voorraadkast zit en maak een plan om te gebruiken wat je in huis hebt en welke voedingsmiddelen in de aanbieding zijn. Bedenk vervolgens op basis van wat je al in huis hebt wat je gaat eten voor ontbijt, lunch en avondeten.

Probeer keukens met goedkope ingrediënten

Keukens zoals de Mexicaanse keuken en Indische keuken maken gebruik van goedkope, gezonde voedingsmiddelen. Indiase dahls maken vaak gebruik van verschillende soorten linzen of bonen en kunnen gecombineerd worden met rijst en een bijgerecht om een complete maaltijd te maken voor slechts een paar euro. Bonen en rijst zijn eveneens goedkoop en zijn de hoofdbestanddelen van de Mexicaanse keuken. Ook aziatische keukens zijn erg budgetvriendelijk.

Koop voeding die natuurlijk “vrij van” is

Telkens wanneer een bepaald dieet populair wordt, komen er veel bewerkte, verpakte voedingsmiddelen in de schappen van de winkelrekken. De prijs van deze verpakte voedingsmiddelen is wat glutenvrije, veganistische en koolhydraatarme diëten een reputatie geeft duur te zijn.

Als je glutenvrij, veganistisch of koolhydraatarm wenst te eten, hoef je niet noodzakelijk allerlei speciale voedingsmiddelen te kopen. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die van nature "vrij van" zijn of die van nature binnen de grenzen van een dieet passen. Wel moet je best goed onderzoek doen om te kijken wat jouw dieet toelaat om te kopen.


Gepubliceerd: 03-09-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl