Hoe kom ik van die overgangskilo’s af?

Partnerbericht

Veel vrouwen redden zich prima tijdens de overgang, maar balen van de overgangskilo’s, die er als vanzelf lijken te zijn aangekomen zonder dat ze meer hebben gegeten. Hoe kan dat nou? En hoe kom je er vanaf?

De overgang hoeft helemaal niet een periode vol van klachten te zijn. Een groot aantal vrouwen heeft te kampen met overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, maar als dat maar af en toe gebeurt is het zo erg niet. Waar vrouwen vaak wel van balen is het feit dat ze in gewicht aankomen en afvallen in de overgang vervolgens maar niet lukt. Is daar nou niet iets aan te doen? Zeker wel!

Spieren zijn calorieënvreters

Eerst maar eens kijken waar die overgangskilo’s vandaan komen, want je bent niet meer gaan eten. Je eet nog hetzelfde als voorheen en toch ben je aangekomen. Daar zit ‘m dan ook precies het probleem. Al vanaf zo ongeveer het dertigste levensjaar neemt de spiermassa af. Tijdens de overgangsjaren krijgt dat nog eens een extra duw. En laten spieren nu echte calorieënvreters zijn.

Doordat die spiermassa afneemt, neemt ook het aantal calorieën af dat wordt verbrand met als gevolg dat als je gewoon hetzelfde voedingspatroon in stand houdt, je minder calorieën verbrandt en je in gewicht aankomt. Dat is niet alleen niet fijn, maar het betekent ook dat de kans op hartklachten vrouwen toeneemt. Overgewicht is nooit goed, maar tijdens en na de overgang zeker niet, omdat de hart- en bloedvaten extra kwetsbaar zijn vanwege de verlaging van het hormoon oestrogeen. Dat is namelijk een hormoon dat zorgt voor schone en vrij doorlaatbare vaten. Dat beschermende mechanisme verdwijnt met de overgang en daarom is overgewicht geen goeie zaak want dat betekent nog eens een extra kans op het aantasten of dichtslibben van die vaten.

Kies voor krachttraining.

Overgewicht voorkomen lijkt tijdens de overgang heel lastig, maar er is zeker wel iets aan te doen. Zorg er in ieder geval voor dat de afbraak van de spiermassa wordt afgeremd. Tegenhouden kun je het niet, maar je kunt het proces wel vertragen door bijvoorbeeld aan krachttraining te doen. Daarvoor hoef je geen bodybuilder te worden, maar doe zelf of onder begeleiding krachtoefeningen voor de spieren.

Ga naar buiten en bewegen

Daarmee geef je meteen je gewrichten een boost die hiermee soepel en krachtig blijven. Dat is eveneens belangrijk, omdat ook botontkalking een rol speelt. Ook dat zet zich al na je dertigste in, maar krijgt een boost in de overgangsjaren. Ook dat proces kun je vertragen door te gaan bewegen of meer te gaan bewegen. Ga regelmatig wandelen of fietsen of kies voor een sport die je wekelijks beoefent. Doe dat het liefst in de buitenlucht, want dat zorgt voor een gezonde portie vitamine D wat eveneens hard nodig is om de botten sterk te houden.

Eet veel verse groenten en fruit

Voeding is natuurlijk ook belangrijk. Vermijd dikmakers zoals suikerrijke producten en producten bomvol koolhydraten. Beperk dat laatste en kies vooral voor verse groenten en fruit. Daar zit een flinke portie vitaminen, mineralen en eiwitten in en die heb je hard nodig. Kies in alle gevallen voor een gezond voedingspatroon en verdeel de maaltijden in kleinere porties over de dag. Dat houdt je motor draaiende en zorgt voor een constante verbranding van calorieën. Zo blijven de overgangskilo’s op afstand.


Gepubliceerd: 08-10-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl