Een detoxkuur: hoe gaat dit precies in zijn werk?

Partnerbericht

Je hebt de term ‘detox’ vast weleens voorbij zien komen. Dit is de laatste jaren razend populair. Het woord detox komt uit het Engels en betekent ontgiften. Waar komt het vandaan? Wat houdt dit precies in? Daar besteden we in dit artikel aandacht aan.

Ontgiften: feit of fabel?

Ontgiften dus, oftewel het lichaam ontdoen van giftige stoffen. Voordat we beginnen willen we wel even aangeven dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het menselijk lichaam baat heeft bij een ontgifting. Detoxen wordt van origine gebruikt als onderdeel van alternatieve zorg. Denk bijvoorbeeld aan een detox tijdens een spiritueel retreat. Elk lichaam reageert anders op een ontgifting en het is dus niet te zeggen of het gezond of ongezond is.

Verschillende vormen van detoxen

Welke verschillende vormen van ontgiften zijn er? Een van de meest populaire detox is een sapjeskuur. Een andere manier van ontgiften is het (tijdelijk) schrappen van dierlijke producten. Hieronder lichten we beide detoxen kort toe.

De sapkuur

Tijdens een sapkuur, neem je tijdelijk alleen maar sapjes tot je. Je eet dus niet, maar je drinkt alleen sap. Dit is een intensieve detox, daarom doen mensen dit vaak maar een paar dagen, maar er zijn ook sapkuren van meerdere weken. Wat zit er in deze sapjes? Hier zit voornamelijk groente en fruit in, maar ook speciale thee en ingrediënten zoals gember. Deze detox is vrij intens, dus als je het wilt proberen raden we je wel aan om te beginnen met een korte variant.

Plantaardige detox

Naast de sapkuur is de plantaardige detox een andere manier van ontgiften. Bij deze detox vermijd je alle dierlijke producten. Hierbij eet je dus geen vlees en vis, maar daar stopt het niet bij. Ook zuivelproducten en eieren vermijd je tijdens deze detox. Daarnaast neem je tijdens deze ontgifting geen cafeïne, alcohol en bewerkte producten tot je. Wat eet je dan wel? Denk aan salades met zaden en noten met vetten uit olijfolie of kokosolie of bijvoorbeeld pseudogranen zoals quinoa en boekweit.

Milde detox

Bovenstaande detoxen zijn voor veel mensen te extreem. Je moet er ook wel heel veel dingen voor laten. Wil je toch een keer een detox ervaren, maar niet te veel dingen opgeven? Dan kun je ook kiezen voor een detox waarbij je wel gewoon je normale dieet kunt volgen. Google bijvoorbeeld op ‘detox kuur 7 dagen’ en je zult naast de sapkuren ook kuren vinden waarbij je wel gewoon je maaltijden kunt eten. Ideaal als je het wilt proberen, maar niet gelijk all-in wilt gaan.

Waar moet je op letten?

Wil jij graag een detox proberen om te kijken hoe je lichaam erop reageert? Dan raden we je aan om niet ineens drastisch je voedingspatroon te veranderen. Bouw dit langzaam af. Nuttig je bijvoorbeeld koffie, alcohol of suiker? Als je daar ineens mee zou stoppen, dan kan het voorkomen dat je vervelende symptomen ervaart zoals slapeloosheid en hoofdpijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het beste bouw je deze voedingsmiddelen al een beetje af voordat de detox begint.


Gepubliceerd: 10-06-2025

 © Voedingswaardetabel.nl