Ben je ook zo gek op de lucht van spruitjes?

Partnerbericht

Elk huis heeft z’n eigen geur. Het valt jezelf niet meer op als je al jarenlang gewend bent aan de geur in je eigen huis. Maar ben je op bezoek bij iemand uit een andere cultuur met andere eetgewoontes waarbij gekookt wordt met specerijen uit een ander werelddeel, dat valt de geur je meteen op.

Ja, ieder huis heeft zo z’n eigen geur. Dat kan voor jezelf heel prettig zijn, maar is voor bezoek minder aangenaam. Er zijn natuurlijk heel wat maatregelen te nemen om een frisse geur te creëren in huis. Een goed luchtverversingssysteem is een investering waard, maar  brengt ook de nodige kosten met zich mee. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat ramen in huis openzetten, maar dat is in de winter geen optie en brengt ook hoge stookkosten met zich mee.

Luchtverfrissers

Een oplossing die meer voor de hand ligt zijn de luchtverfrissers die je in de supermarkt kunt kopen. Die heb je in alle mogelijke variaties van lavendel, rozengeur, citrus of dennengeur. De automatische verstuivers op batterijen of met een stekker in het stopcontact regelen de gewenste hoeveelheid lucht met zelfgekozen tussenpozen. Ze verdrijven in ieder geval de vieze geur in huis voor een korte of langere tijd. Maar of het echt de oorzaak wegneemt of alleen maar verbloemd is de vraag.

Herinneringen

Er zijn van allerlei geurtjes in huis waarneembaar. Sommige prettig andere minder. Teveel vocht in huis kan bijvoorbeeld een muffe en penetrante geur veroorzaken. Daarnaast kan het ook leiden tot schimmels en  een schadelijke zwam in huis. Soms tijdelijk en als het tegenzit permanent. De geur van eten koken kan je terugbrengen naar vroeger, in de tijd dat je nog bij je ouders thuis woonde. Een andere keer doet het je herinneren aan een onvergetelijke vakantie in een ver land. Een land met bijzondere gerechten, een land met heerlijk geurende bloemen, of een eiland met de herkenbare lucht van de zee. Het blijft een wonderlijk fenomeen je geurherinnering.

Oma

Andere geuren brengen je terug naar de tijd van je jeugd op bezoek bij opa en oma. Eten koken gebeurde toen meestal op een andere manier. Geen al dente groentes of culinaire gerechten uit verre windstreken. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kookte grootmoeder de groentes en de aardappelen in het weekend nog op de zaterdag in verband met de zondagsrust. Op die dag waren de spruitjes meer papperig dan beetgaar. En de geur was zodanig dat je die nooit meer zal vergeten.

Geuren

Niet alleen gekookte groentes, vlees, taarten of kruiden brengen een onmetelijk palet aan geuren met zich mee ook bij mens en dier heeft elk individu een kenmerkend geurpatroon. Kom je in een huis waar net een natte hond in z’n mand is gaan liggen dan kan het baasje dat niet erg vinden, maar een gast kan er weerzinwekkend op reageren. Veel mensen trekken bij de geur van zweetvoeten of een penetrante oksellucht hun neus op. Dat laatste is gelukkig makkelijk te verhelpen met deodorant. Deze kun je tegenwoordig in allerlei varianten krijgen. Gewoon lekker fris of geurloos zonder parfum voor mensen die allergisch zijn. Helemaal vieze-lucht-vrij zullen we het nooit krijgen, maar gelukkig leren we zo wel het verschil met een heerlijk parfum nog beter te waarderen.


Gepubliceerd: 23-11-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl