Wat is een koolhydraatarm dieet?

Partnerbericht

Wil je graag gewicht verliezen? Dan kan een koolhydraatarm dieet voor jou het proberen waard zijn. De basis van dit dieet is dat je koolhydraten beperkt, maar je voornamelijk richt op vet- en eiwitrijke voeding. Wil je meer weten over een koolhydraatarm dieet? Lees dan snel verder!

1. Wat wordt er bedoeld met een koolhydraatarm dieet?

In een koolhydraatarm dieet haal je je energie uit vet- en eiwitrijke voedingsproducten in plaats van uit koolhydraatrijke voedingsproducten. Vormen van koolhydraten in onze voeding zijn suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten voornamelijk in brood, aardappels, pasta, peulvruchten, groente en fruit, maar ook in frisdrank, koek en snoep.

  • Normaal dieet: zo’n 200-250 gram koolhydraten per dag
  • Koolhydraatarm dieet: zo’n 50-130 gram koolhydraten per dag
  • ‘Ketogeen’ dieet (extreem weinig koolhydraten): 50 gram of minder koolhydraten per dag

2. Hoe kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Ieder dieet waarbij je minder energie binnenkrijgt dan je gebruikt, zal uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies. Dit geldt dus ook voor een koolhydraatarm dieet. Koolhydraatrijke voedingsproducten zijn doorgaans behoorlijk calorierijk. Een koolhydraatarm dieet leidt daardoor vrijwel altijd tot een calorietekort, mits je niet teveel vetten nuttigt.

Voordelen

  • Een koolhydraatarm dieet is doorgaans rijk aan eiwitten. Eiwitten kunnen je langer een gevoel van verzadiging geven. Dus je hebt langer het gevoel dat je vol zit.
  • Verder zijn eiwitten belangrijk voor je spieropbouw. Het eten van voldoende eiwitten tijdens afvallen kan er mogelijk voor zorgen dat je eenvoudiger spiermassa opbouwt en dat er bovendien meer spiermassa behouden blijft.

Nadelen

  • Koolhydraatarme recepten zijn vaak behoorlijk rijk aan vetten. Dus ook rijk aan verzadigd vet. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
  • Een koolhydraatarm dieet vergroot de kans op tekorten van sommige voedingsstoffen, je sluit immers een gehele ‘voedingsgroep’, zoals brood en volkorenproducten uit. Met name van bepaalde B-vitamines, voedingsvezel en jodium kunnen tekorten ontstaan.
  • Veel mensen houden een relatief ingrijpend dieet als een koolhydraatarm dieet niet lang vol, omdat het te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Gewichtsverlies is daardoor meestal niet blijvend, omdat er geen duurzaam eetpatroon is aangeleerd.

Gepubliceerd: 30-11-2021

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl