Het belang van goede voeding bij letsel

Partnerbericht

Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Zeker nu er steeds meer mensen met obesitas zijn, dient er steeds meer aandacht te komen voor goede voeding. Onder sommige omstandigheden kan voeding ook helpen bij herstel van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit is het geval bij letsel als gevolg van een ongeval.

Bij letsel, bijvoorbeeld na een hondenbeet of verkeersongeval kan er een lange periode van herstel nodig zijn. Zeker de eerste periode is er dan sprake van inactiviteit. Er kan namelijk sprake zijn van een langer periode van ziekenhuisopname en/of een revalidatietraject. Als gevolg hiervan is er sprake van spierafbraak en krachtsverlies.

Wat kan goede voeding bijdragen aan herstel?

Omdat er na een ongeval een lange periode van inactiviteit is, kan de spiermassa ernstig verminderd zijn. Soms kan het letsel ook van dien aard zijn dat training van belang is, bijvoorbeeld om weer te leren lopen of om andere lichaamsfuncties terug te krijgen. Voeding is hierbij van groot belang. Dit uiteraard naast de juiste training.

Bij spierafname door een verkeersongeval of bedrijfsongeval dient de spiermassa weer te worden opgebouwd. Een eiwitrijk dieet is dan van groot belang. Maar ook koolhydraten en vitamines kunnen hierbij van belang zijn. In revalidatietrajecten is een uitgebalanceerd dieet dan ook van groot belang.

Om te weten in welke producten eiwitten of andere voedingsstoffen zitten kan gebruik gemaakt worden van een diëtist, deze is dan ook veelal aangesloten bij een revalidatiecentrum. Wilt u zelf uw spiermassa opbouwen na een trauma met letsel? Kijk dan eens in de voedingswaardetabel. Hierin vindt u van veel soorten voedsel hoeveel eiwit erin zit.

Eiwitrijke producten waarmee spiermassa wordt opgebouwd zijn onder andere vleesproducten als kip en rundvlees. Maar ook in vis zit veel eiwit dat kan helpen bij de spieropbouw. Het voordeel van vis zoals zalm is ook nog eens dat het veel onverzadigd vet bevat. Zo is het voordeel dubbelop, veel eiwit en onverzadigd vet hetgeen weer goed is voor het cholesterol gehalte. Eet je liever vegetarisch? Met name in zuivel, maar ook in noten zijn de nodige eiwitten te vinden die eiwitrijk zijn.

Letsel door een ongeval

Is het letsel veroorzaakt door een ongeval? Dan is er vaak recht op een schadevergoeding als een ander verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval. Meestal is de veroorzaker van een ongeval verzekerd. Zo zijn alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. De letselschade van het letselschade slachtoffer wordt dan vergoed door de letselschade verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk. Ook deze is in de regel verzekerd, net als bezitters van dieren. Ook bij een hondenbeet wordt dus de geleden schade vergoed.

Het voordeel van een aansprakelijke partij is dat deze ook de kosten van herstel van het letsel moet betalen. Ook de kosten van een revalidatiecentrum en een diëtiste komen dan voor vergoeding in aanmerking. Maar ook voedingsmiddelen die gebruikt moeten worden om het herstel te bevorderen komen voor vergoeding in aanmerking.

Is iemand een ongeval met letsel overkomen, dan is er voor het verhalen van de letselschade en dus de kosten voor het herstel en de gezonde voeding recht op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade specialist. Dus is iemand een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet in Utrecht overkomen, dan is er recht op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat in Utrecht.


Gepubliceerd: 08-12-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl