Zorgen airfryers voor gezond gefrituurd voedsel?

Partnerbericht

De kans is groot dat je inmiddels wel van airfryers hebt gehoord. Het is een van de meest trendy nieuwe keukenapparatuur van dit moment, samen met de geliefde instantpan. De aanspraak op roem van de beste airfryer is het vermogen om "gezond" gefrituurd voedsel te maken zonder daadwerkelijk olie te gebruiken. Gezonde, krokante frietjes, frikandellen, kipnuggets en kroketten? Het lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is in zekere zijn ook zo.

Allereerst: Airfryers zijn eigenlijk helemaal geen friteuses. Ze lijken meer op een mini-oven met dit verschil dat ze snel hete lucht circuleren rondom je kleine mandje patat. Hierdoor wordt het voedsel knapperiger dan wanneer je ze in een traditionele oven wilt bakken, maar lang niet zo knapperig of lekker vettig als hoe het uit een friteuse zou komen. Friteuses kun je overigens ook vergelijken met behulp van debeste.com. Koken met hete lucht klinkt zeker gezonder dan je eten onderdompelen in een pan met borrelende olie, maar hier is het addertje onder het gras: het hangt helemaal af van wat je in die mand van de luchtfriteuse doet.

Bevroren, verpakte producten bevatten al olie in het paneermeel, om nog maar te zwijgen van een hoop zout. Eén merk bevroren kipnuggets bevatte zelfs 13 gram vet per portie en zelfs sporen van transvetten. Met andere woorden, als je deze producten in je airfryer doet, is het niet per se een vetarme of vetvrije traktatie. Bovendien worden sommige van die producten, zoals patat, voorgebakken voordat ze worden ingevroren en naar de supermarkt gaan. Dus ook als je deze in je airfryer doet, zijn ze al in olie gebakken. Je etenswaren krokant maken in de airfryer is dus gezonder, maar niet per se gezond.

Je kunt echter wel degelijk gezond voedsel maken in de airfryer. De truc is om hierbij de bevroren, verpakte voedingsmiddelen over te slaan. Hier zijn slechts een paar ideeën voor het gebruik van je airfryer om gezond eten te maken:

  • Snijd tortilla's in driehoeken en maak zelf tortillachips.
  • Snijd en kruid zoete aardappelen voor smakelijke frietjes.
  • Paneer je eigen uienringen met panko paneermeel en kruiden.
  • Snijd wortelen in dunne munten voor wortelchips.
  • Maak zelfgemaakte calzones met volkoren deeg.
  • Kern en vul een appel voor een snel gebakken appel.
  • Scheur boerenkool in hapklare stukjes, breng op smaak en maak knapperige boerenkoolchips.

Heb je geen airfryer? Maak je dan geen zorgen! Voor de bovenstaande ideeën heb je namelijk niet beslist een airfryer nodig, het is ook zeker mogelijk om de meeste ervan uit te voeren in een oven of broodrooster. Het zal dan wel wat langer duren voordat het klaar is aangezien een airfryer nogal snel is ten opzichte van andere apparaten die je kunt gebruiken om eten te koken. Dit is dus ook een voordeel, terwijl het ook gezonder is dan een friteuse.

Voor gezond gefrituurd voedsel kunnen airfryers niet zorgen, maar wel voor gezonder gefrituurd voedsel ten opzichte van de friteuse.


Gepubliceerd: 20-12-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl