Echt lekkere koffie zet je met een koffiemolen

Partnerbericht

Wil je echt genieten van verse koffie? Denk dan eens aan het aanschaffen van een koffiemolen. Hiermee kun je zelf je koffiebonen malen en daarna direct gebruiken voor je koffie. Hoe korter de tijd tussen het malen van de bonen en het drinken van de koffie, hoe beter de koffie smaakt.  Als je de bonen van te voren maalt, dan verliezen ze hun smaak. Daarom kun je met een koffiemolen echt de allerlekkerste koffie zetten!

Geloof ons maar! Als je ooit koffie, gemaakt van versgemalen bonen, hebt gedronken, dan vind je de verpakte koffie uit de supermarkt niet lekker meer. Bovendien kun je precies zoveel malen als je nodig hebt. Daardoor hoef je nooit meer koffie weg te gooien. Maal alleen de bonen voor de koffie die je op dat moment wilt drinken en verpak de rest van de koffiebonen goed. Zo blijven de aroma’s goed bewaard. De molens hebben nog een pluspunt: als je zelf de maalgraad kunt bepalen, dan kun je spelen met de verschillende aroma’s.

Vind je het lastig om te bepalen welke koffiemolen het meest geschikt is voor jou? Dan zijn er gelukkig websites die je helpen om de juiste koffiemolen te kiezen. Wij zetten hier alvast de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Slagkoffiemolens en molens met maalwerk

Je hebt twee verschillende typen koffiemolens: slagkoffiemolens en molens met een maalwerk. Slagkoffiemolens zijn goedkoop in aanschaf. Een slagkoffiemolen heeft een motor en een mesje. Je gooit de koffiebonen in een cilinder en vervolgens maalt het mesje de bonen. Nadeel is dat de bonen niet allemaal even fijn of even grof worden gemalen. Daardoor geeft niet iedere boon hetzelfde aroma. Koffiemolens met een maalwerk hebben twee metalen maalschijven, die de bonen wel heel gelijkmatig vermalen.

Elektrisch of handmatig

Of je kiest voor elektrisch of handmatig malen, hangt vooral af van de zetmethode. Voor een goede espresso is het belangrijk dat de bonen zo fijn mogelijk worden gemalen. Dan is een elektrische koffiemolen het meest geschikt. Wil je met de hand koffie zetten, dan heb je juist een grof gemaalde koffieboon nodig. In dat geval is een handmatige molen prima.

Bij een elektrische koffiemolen speelt het toerental een rol. Bij een hoog toerental worden de bonen bij hoge snelheden verbrand. Dat kan voor een wat bittere smaak zorgen. Hoe lager het toerental hoe lekkerder de koffie smaakt. Dat is dus zeker het vergelijken waard!

Koffie opvangen

Let er tot slot op hoe de koffie wordt opgevangen. Hiervoor zijn er verschillende manieren, zoals met een doseerunit, een opvangbakje of een filterdrager. Een opvangbakje is heel geschikt voor koffie die je handmatig zet. Heb je een espressoapparaat? Kies dan voor een doseerunit of filterdrager. Groot pluspunt van een doseerunit is dat je hiermee de exacte hoeveelheid koffie krijgt. Wil je bijvoorbeeld 6 gram gebruiken, dan weet je zeker dat je zes gram klaar hebt liggen. Nawegen is niet nodig!

Jouw zetmethode bepaalt dus voor een groot deel welke koffiemolen voor jou het meest geschikt is. Welke molen je ook kiest, het resultaat zal altijd lekkerder zijn dan voorverpakte koffie.


Gepubliceerd: 12-01-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl