5 tips om fris en fit te blijven op latere leeftijd

Partnerbericht

Hoe je oud wordt hangt onder andere af van je genen, leefstijl, omgeving en toeval. Ouderdom gaat gepaard met zichtbare veranderingen aan het uiterlijk. Ouder worden is een natuurlijk proces dat we niet kunnen tegengaan, wel kunnen we het verouderingsprocess op een aantal factoren remmen en beïnvloeden. Door bijvoorbeeld gezond te leven kun je het ouder worden iets uitstellen. Ook zijn er manieren om de ouderdomsverschijnselen in het gezicht te beperken. Lees hier de 5 beste tips om fris en fit te blijven op latere leeftijd.

1. In beweging blijven

Tijdens het ouder worden slijten de gewrichten, neemt het kraakbeen af en worden spieren niet meer zo snel opgebouwd als vroeger. Het fysiek ouder worden gebeurt bij iedereen op een andere manier en in een ander tempo. Wat we weten is dat dit tempo kan worden beïnvloed door te bewegen en mobiel te blijven. Denk bijvoorbeeld aan de functies van de longen en het hart, door te sporten kan de kwaliteit van deze functies langere tijd op peil blijven. Je hoeft niet intensief te sporten, maar regelmatige beweging door te wandelen, fietsen of zwemmen kan de kwaliteit van je leven flink beïnvloeden. De populaire elektrische fiets is op latere leeftijd een mooi alternatief. Elke vorm van beweging is goed, ook al word je een handje geholpen.

2. Gezond eten

De meeste mensen van middelbare leeftijd sporten over het algemeen minder dan voorheen. Het is daarom belangrijk dat je op je voedingspatroon let. Je spiermassa wordt in de loop der jaren steeds minder, door de afname van spiermassa verbruikt je lichaam minder energie. Het is daarom aan te raden je calorie-inname op latere leeftijd te verminderen. Het advies is om per dag 100-200 kcal minder te eten. Het is wel belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het voedingscentrum raadt aan extra vitamine D te slikken voor de botten.

3. Fris uiterlijk

Naast lichamelijke slijtage is ouder worden ook te zien aan ons uiterlijk. Uiteraard bij de één meer dan bij de ander. Niet alleen in het lichaam verliezen we spiermassa, dit gebeurt ook in het gezicht. Daarnaast verandert de botstructuur, neemt het vetvolume af en maakt je lichaam minder collageen en elastine aan. Dit alles kan resulteren in een vermoeide uitstraling, terwijl dit niet overeenkomt met hoe je je voelt. Onder de ogen kan er een lege holte ontstaan, dit zorgt voor een schaduw waardoor het lijkt alsof je erg moe bent. Gelukkig bestaan er vandaag de dag manieren om de natuur een handje te helpen. Door een wallen behandeling met fillers wordt de holte onder je ogen opgevuld en zie je er gelijk uitgerust uit.

4. Vermijd stress

Stress blijkt een zeer grote rol te spelen in het versnellen van het ouderdomsproces. Door stress komt het hormoon cortisol vrij. Aanhoudende stress zorgt voor een langdurige aanwezigheid van dit hormoon in je bloed waardoor de genezingsprocessen in je lichaam worden vertraagd en de veroudering van bot- en spierweefsel versnelt. Zonder dat je het door hebt kan stress een sluipende factor spelen in het ouder worden. Bedenk eens goed welke aspecten in je leven stress veroorzaken; bijvoorbeeld je werk, relatieproblemen of een te drukke agenda. Trek op tijd aan de bel!

5. Blijf sociaal actief

Naarmate je ouder wordt vallen er steeds meer sociale contacten weg. Ook vallen er activiteiten in je leven weg, omdat je daar simpelweg te oud voor bent geworden. Het is zeer belangrijk dat je niet in een sociaal isolement terecht komt. Dit verhoogt namelijk de sterftekans met 30%. Probeer sociaal actief te blijven door met mensen af te spreken en nieuwsgierig te blijven. Zo blijf je geestelijk fit. Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg clubjes en activiteiten voor mensen op leeftijd.


Gepubliceerd: 29-03-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl