Een gezonde levensstijl

Partnerbericht

Bij een gezonde levensstijl hoort goede voeding. Maar wat valt er precies onder goede voeding? Dat is een erg brede term en voor iedereen anders. Elk lichaam heeft andere behoeften, dus ook gezonde voeding verschilt voor iedereen. Voeding moet aansluiten op de rest van je levensstijl. Dat wil zeggen, je moet je voeding afstemmen op de beweging die je krijgt en hoe je de rest van je dagelijkse leven invult. Heb je een baan die veel lichaamsbeweging eist? Dan volg je een ander voedingspatroon dan iemand met een kantoorbaan. Geen van deze is beter, het is maar net hoe jij je leven indeelt en hoe jij daar je voeding op afstemt.

Je voeding bijhouden

Om gezond te leven en je voedingsinname precies aan te laten sluiten op je dagelijkse leven is het soms belangrijk om bij te houden wat je eet. Een agenda kan dan het perfecte middel zijn om ervoor te zorgen dat je niet meer vergeet wanneer je boodschappen voor je maaltijden moet doen, wat je gaat koken en wanneer je dat gaat doen. Op die manier kun je precies inplannen wat je met je maaltijden doet, zodat je daar verder niet over hoeft na te denken. Een kalender kopen voor 2022 heb je wellicht al gedaan, maar ook een kalender voor 2023 kun je al bijna aanschaffen. Zo ben je er zeker op tijd bij en kun je dus ook op tijd beginnen met het plannen van je maaltijden.

Wat moet een gezonde maaltijd bevatten?

Voor iedere maaltijd zijn er andere richtlijnen die bepalen of het een gezonde maaltijd is of niet. Zo zul je voor je ontbijt hele andere maaltijden klaarmaken dan voor je avondeten. Wel zijn er bepaalde voedingsstoffen die je meer in moet nemen dan andere om een gezonde levensstijl te lijden. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten. Deze geven je een verzadigd gevoel zodat je niet zo snel trek hebt in een tussendoortje. Ook complexe koolhydraten zijn goed om in je maaltijden te verwerken. Deze geven je langdurig energie ten opzichte van simpele koolhydraten die je enkel een energieboost geven. Complexe koolhydraten vind je bijvoorbeeld in brood en pasta. Ook kun je dierlijke vetten beter inwisselen voor plantaardige vetten. Probeer bijvoorbeeld eens te koken met kokosolie. Dit is een olie die op een andere manier wordt opgeslagen in je lichaam waardoor deze minder slecht is.

Behaal je eigen doelen

Het is niet realistisch om vanaf nu alles in een keer om te gooien. Je kunt wel aan de slag met je eigen doelen. Stel bijvoorbeeld dat je je maaltijden wilt aanvullen met eiwitten. Dit kun je doen door bijv.  eiwitpoeder toe te voegen aan je dranken of een eiwitshake te drinken voor het sporten. Ook kun je gemakkelijk switchen naar een plantaardige olie tijdens het koken en je kunt proberen om je energie te halen uit complexe koolhydraten. Stel kleine doelen en motiveer jezelf door kleine stappen vooruit te zetten. Zo kom je uit op een gezonde levensstijl die precies bij jouw behoeften aansluit.


Gepubliceerd: 01-07-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl