Voeding een rol in beoordeling overlijdensrisicoverzekering?

Partnerbericht

Als je vroegtijdig overlijdt, wil je waarschijnlijk niet dat jouw partner zich zorgen moet maken over de financiën. Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voorkom je dit. Deze verzekering keert namelijk eenmalig geld uit aan nabestaanden als je binnen de looptijd ervan overlijdt. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor deze verzekering. Je moet namelijk een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering invullen als je een aanvraag indient. Veel mensen denken dat er onder meer naar voeding gekeken wordt. Maar is dit echt waar? In deze tekst vertellen we je of en in hoeverre voeding een rol speelt in de medische beoordelen van een overlijdensrisicoverzekering.

Verzekeraar kijkt niet specifiek naar voeding

Wanneer je regelmatig ongezond eet, ben je misschien bang dat je geen overlijdensrisicoverzekering af kunt sluiten. Dit is niet nodig, want in een gezondheidsverklaring worden geen vragen gesteld over jouw eetpatroon. Je hoeft bijvoorbeeld niet in te vullen wat je dagelijks eet. Dit scheelt zowel jou als de verzekeraar tijd. Wel vraagt een verzekeraar je naar je gewicht. Ook word je gevraagd of je het afgelopen jaar meer dan 5 kilo bent afgevallen. Wanneer dit het geval is, dien je hiervan de oorzaak in te vullen. Weeg je nu nog veel, maar ben je begonnen met afvallen? Dan kan dit voor een verzekeraar reden zijn om jou toch een ORV af te laten sluiten.

Waar wordt dan wel naar gekeken?

Nu je weet dat voeding geen rol speelt in de medische beoordeling voor een ORV, denk je misschien dat je deze verzekering probleemloos af kunt sluiten. Helaas is dit niet het geval, want er zijn genoeg andere zaken waar een verzekeraar wel op let. Zo gaan de vragen onder meer over roken, alcohol en drugs. Je wordt gevraagd of je rookt, drinkt of drugs gebruikt of dit wel eens gedaan hebt. Daarnaast heeft een deel van de gezondheidsverklaring betrekking op klachten, aandoeningen en ziekten.

Online gezondheidsverklaring invullen

Wie een overlijdensrisicoverzekering af wil sluiten, kan niet om een gezondheidsverklaring heen. Je hoeft de deur niet uit om de vragen over jouw gezondheid te beantwoorden, want je kunt online een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering invullen. Het kan overigens wel zo zijn dat een verzekeraar van je verlangt dat je een fysieke keuring ondergaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een groot bedrag wilt verzekeren. Een verzekeraar neemt dan geen enkel risico en wil zeker weten dat je gezond bent. Voor een fysieke keuring moet je uiteraard wel de deur uit.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Je weet inmiddels aardig wat over een ORV, maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Nee, dat is niet het geval. Iedere Nederlander bepaalt zelf of hij deze levensverzekering wel of niet afsluit. Omdat je er premie voor betaalt, laat je een ORV mogelijk links liggen. Hier valt wat voor te zeggen, maar toch is een overlijdensrisicoverzekering wel degelijk het overwegen waard. De eenmalige uitkering die nabestaanden ontvangen als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt, kunnen ze voor allerlei zaken gebruiken. Ze kunnen er (een deel van) de hypotheek mee aflossen of de huur meebetalen, maar ook de kosten van kinderopvang dekken of een studie voor de kinderen betalen.


Gepubliceerd: 27-07-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl