Welke gebakjes zijn glutenvrij?

Partnerbericht

Heb jij te maken met een glutenintolerantie? Dan moet je helaas tegen veel lekkernijen ‘nee’ zeggen, omdat je het niet kunt verdragen. In veel producten is namelijk gluten verwerkt. Toch bestaan er bijvoorbeeld genoeg taarten die geen gluten bevatten, waardoor ook jij alsnog op een feestje kunt smullen van een stukje taart zonder dat je klachten krijgt. Hieronder praten we je bij.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Zoals veel mensen wel weten zit gluten verwerkt in veel graanproducten, zoals brood en pasta. Maar, wat is dit eigenlijk? Gluten is een groep van eiwitten die voorkomt in tarwe, spelt, rogge, gort en gerst. Wanneer je een glutenintolerantie hebt ontstaat er een ontstekingsreactie in de darm. En dat wil je voorkomen, want dit kan voor behoorlijk wat darmklachten en lichamelijke klachten zorgen, zoals buikpijn, vermoeidheid, diarree en bloedarmoede.

Er zit dus maar een ding op: je moet onder andere brood, pasta, pizza, koekjes en taart vermijden. Maar gluten zit ook vaak verwerkt in soepen en sauzen. Zo zit het in meer dan je denkt. Je moet dus altijd goed in de gaten houden waar gluten in zit verwerkt, en op zoek gaan naar alternatieven. En gelukkig bestaan die: zo is er genoeg glutenvrij gebak te vinden. Hieronder zetten we er een paar voor je op een rij.

Glutenvrije gebakjes op een rij

Wanneer je last hebt van gluten wil je natuurlijk ook kunnen genieten van een stukje gebak. Maar ook wanneer je een gast verwacht die niet tegen gluten kan, is het prettig als je ook een stukje gebak in huis hebt waar diegene wél tegen kan. Gelukkig kun je Patisserie Limburgia binnenstappen en vragen naar de onderstaande gebakjes.

1. Aardbeiengebak

Zo hebben ze een aardbeiengebakje speciaal gemaakt voor één persoon. Dat betekent dat je niet een volledig glutenvrije taart hoeft te kopen, maar je koopt simpelweg een stukje. Dit gebakje bestaat uit rijstmeel, verse aardbeien en een crème vrij van lactose. Want ja: dit gebakje is ook arm aan lactose. Dat is prettig, want zo kun je mensen met een lactose-intolerantie dit gebakje ook voorschotelen.

2. Chocogebakje

Net als het aardbeiengebakje is ook het chocogebakje glutenvrij en lactose-arm. Dit gebakje bestaat uit een lactose-arme room, bavarois van chocolade en een magere cacao. En je moet niet denken dat de smaak van een chocoladetaart verloren gaat: dit chocogebakje is ook genieten geblazen dankzij de stevige bodem en de luchtige topping. Jouw gasten zullen hier dol op zijn, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de eventuele bijkomende klachten.

Tips bij een glutenintolerantie

Een glutenintolerantie is niet niks. Je moet je hele voedingspatroon over de kop gooien en moet een speciaal dieet volgen. Wellicht heb je baat bij een aantal tips, waar je andere glutenvrije producten kunt kopen of hoe je zelf glutenvrije lekkernijen kunt bakken, zoals een taart zonder gluten.

1. Haal deze ingrediënten in huis

Wanneer je glutenvrij wilt koken of bakken is het belangrijk om een paar ingrediënten standaard in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van een glutenvrije taart. Hiervoor heb je bijvoorbeeld rijstmeel of amandelmeel nodig. Ook glutenvrije havermout is een goede optie om 'standaard' meel mee te vervangen.

2. Volg online platformen waar glutenvrije producten worden besproken

Er bestaan veel online platformen op bijvoorbeeld Facebook waar glutenvrije recepten en producten worden besproken. Want je moet je voedingspatroon omgooien, maar waar begin je? Wat zijn geschikte producten om te nuttigen? Je loopt met een glutenintolerantie gegarandeerd tegen een aantal vragen aan, zoals de bovengenoemde. Een online platform kan jou hierbij helpen en inspireren. Zo bestaan er gelukkig ook genoeg glutenvrije taartjes die je zelf kunt bakken.


Gepubliceerd: 01-09-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl