Wat zijn mogelijke collageen tekort symptomen?

Partnerbericht

Veel mensen hebben (zonder het te weten) een collageen tekort. Wat zijn de symptomen van een te kort aan collageen? De meest voorkomende symptomen bij een tekort zijn pijnlijke gewrichten, gevoelige darmen, een grauwe huid of broze nagels.

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk eiwit dat helaas door ons westerse voedingspatroon helaas te weinig via reguliere voedingsbronnen binnenkomt. Toch is dit eiwit zeer belangrijk voor verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Het goede nieuws: tot 25-jarige leeftijd maakt het lichaam voldoende ‘lichaamseigen’ collageen aan.

Het slechte nieuws: vanaf 30-jarige leeftijd maakt het lichaam zelf significant minder collageen aan. Dit is het moment waarop mensen een collageensupplement kunnen overwegen voor hun tekort, aangezien een collageengebrek rimpels veroorzaakt.

Wat doet collageen?

Collageen is een eiwit en circa 30% van het lichaamseiwit bestaat hieruit. Het is niet alleen belangrijk voor de huid, maar ook voor de spieren, bloedvaten, bindweefsel en organen. Collageen geeft onder meer stevigheid en structuur en speelt een rol bij het gezond en vitaal houden van het lichaam.

Soorten collageen

Er zijn diverse soorten collageen, maar het collageen dat je voor 90% in het lichaam tegenkomt is van het type 1. De type 1 collageen vezels zijn supersterk en kunnen worden uitgerekt zonder dat ze breken.

Waarom moet je je collageengebrek aanvullen?

 • Om verslapping van de huid tegen te gaan;
 • Behoud van een goede spijsvertering;
 • Meer opbouw van het spierweefsel;
 • Darmwand herstellen en betere opname van voedingsstoffen;
 • Gezonder haar en nagels;
 • Stevige botten en gewrichten.

Hoe herken ik een tekort aan collageen?

Wanneer je één van de onderstaande klachten ervaart of verschillende symptomen hiervan hebt, dan heb je mogelijk een tekort aan collageen eiwitten. Symptomen zijn bijvoorbeeld:

 • Een doffe huid;
 • Last van maagzuur;
 • Opgeblazen gevoel;
 • Gevoelige darmen;
 • Diarree;
 • Pijnlijke spieren of gewrichten;
 • Broze nagels;
 • Futloos haar.

Veroorzakers van een collageengebrek

Roken is een belangrijke oorzaker van een collageengebrek, daarom zie je vaak bij stevige rokers ook flinke rimpels in het gezicht. Ook moet men suikerhoudende voeding proberen te vermijden aangezien suiker collageen afbreekt in het lichaam.

Hoe kan ik mijn tekort aanvullen?

Een tekort kun je aanvullen via collageenrijke voeding en via collageenpoeder supplementen. Er zijn ook collageenpillen en tabletten, echter via een poeder is het veel gemakkelijker om de juiste hoeveelheden middels een schepje binnen te krijgen. Vaak moet je bij pillen meerdere tabletten innemen en dat vinden veel collageenfans vervelend.

Waarom (runder) collageen kopen?

De meest verkochte collageenpoeders zijn gehydrolyseerde collageenpoeder supplementen, en dit zijn ook de beste vormen van collageensupplementen. Er bestaan ook nog viscollageen supplementen, maar mensen die een allergie voor vis of schaaldieren hebben doen er sowieso beter aan om rundercollageen te kopen.

Met gehydrolyseerd (runder) collageen, wat ook wel collageen hydrolysaat of collageen peptiden wordt genoemd, betekent het dat de collageen eiwitten al gedeeltelijk afgebroken zijn. Dit maakt het voor het lichaam makkelijker om het supplement op te nemen waardoor het tekort sneller kan worden aangevuld.

Conclusie

Kortom, is een collageen supplement onzin of niet? Afgaande op de theorie en veel wetenschappelijk onderzoek naar de invloeden van collageeneiwitten op de huid en andere vitale lichaamsfuncties denken wij van niet.


Gepubliceerd: 07-11-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl