Invloed van voeding op incontinentie bij mannen en vrouwen

Partnerbericht

Een groot aantal mensen heeft last van incontinentie, wat het voor hen lastiger maakt om hun ontlasting op te houden. Ten onrechte wordt soms gedacht dat incontinentie slechts voorkomt bij senioren. Het tegendeel is waar! Ook jongvolwassenen kunnen hiermee te maken krijgen. De kans op incontinentie is voor jonge vrouwen zelfs heel reëel, in de periode na hun zwangerschap. Er zijn verschillende manieren om de gevolgen van incontinentie tot een minimum te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Tena incontinentiemateriaal. Deze hulpmiddelen worden niet alleen voor vrouwen aangeboden; ook mannen kunnen last hebben van incontinentie. Op welke wijze kan voeding invloed hebben op incontinentie? In dit artikel lees je er meer over.

Voorkomen van incontinentie middels voeding is lastig

Allereerst is het belangrijk op te merken, dat het verhelpen of voorkomen van incontinentie middels een bepaald voedingspatroon lastig of zelfs onmogelijk is. Het is om deze reden verstandig om bij incontinentie voor het gebruik van Tena Lady of Men te kiezen. Daarnaast kan een bezoek aan de huisarts het overwegen waard zijn. Deze vertelt je meer over de oorzaak van incontinentie. Het kan van persoon tot persoon verschillen en hoeft niet altijd te wijten zijn aan ouderdom.

Wel kan voeding een positief effect hebben op incontinentie; sommige mensen geven aan dat een bepaald voedingspatroon klachten vermindert. Ook dit verschilt per persoon. Raadpleeg een diëtist voor persoonlijk advies, wanneer je wilt weten hoe je de klachten voortkomend uit incontinentie kunt doen laten verminderen.

Aandachtspunten bij het samenstellen van een voedingsschema

Soms wordt gedacht dat het helpt om minder te drinken, wanneer men last heeft van incontinentie. Doe dit niet, het heeft een averechts effect. De urine wordt geconcentreerder als je minder drinkt, waardoor er irritaties aan de blaas kunnen ontstaan. Klachten zullen hierdoor verergeren in plaats van verminderen. Drink voornamelijk water of bijvoorbeeld een heldere thee. Cafeïne en zwarte thee, maar ook koolzuurhoudende dranken en alcohol kunnen een negatief effect hebben op incontinentie; ze prikkelen de blaas.

Voedingsmiddelen die positief werken

Van broccoli, verschillende koolsoorten, champignons en sojasaus wordt gesteld, dat deze voedingsmiddelen een positief effect hebben op incontinentie. Wetenschappelijk bewijs is hier niet voor. Wel zouden ze de klachten kunnen verminderen. Het verhelpen van incontinentie door deze voedingsmiddelen te nuttigen is vaak niet mogelijk. Probeer zelf eens uit, welke van deze voedingsmiddelen voor jou goed werken. Probeer hierbij citrusvruchten, tomaten en sterk gekruid eten te vermijden. Hiervan wordt gezegd dat het juist averechts werkt.


Gepubliceerd: 22-11-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl