Werkt een fiets voor je kuiten?

Partnerbericht

Als je ooit de gebeitelde benen van profwielrenners hebt gezien, heb je een idee van de impact die fietsen heeft op de beenspieren. Een regelmatige fietsroutine, op de weg, op bergpaden of in de sportschool, kan je helpen je kuitspieren te versterken. De kuiten, die aan de bovenkant van het onderbeen liggen, zijn nodig voor de neerwaartse stoten van het been, telkens als u fietst.

Beenspieren voor fietsen

De gastrocnemius en soleus spieren van de kuiten werken samen met de hamstrings en quadriceps in het bovenbeen om je voeten te laten trappen. De spieren werken samen om de dijen als hefbomen te gebruiken, waardoor de kortere schenen voortdurend in beweging blijven. Het verschil in lengte tussen het dijbeen en het scheenbeen is een factor in de efficiëntie van de fietsbeweging.

Zorg voor je kuiten

Om blessures of overbelasting te voorkomen, warm je je kuiten en andere beenspieren op voordat je gaat fietsen. Fiets vijf tot tien minuten op ongeveer de helft van je gebruikelijke intensiteit, zodat je kuiten de kans krijgen zich aan te passen aan een intensievere training. Zodra je opgewarmd bent, stap je van de mountainbike en doe je een paar kuit strekkingen. Voor een basic stretch plaats je je voeten voor elkaar, minstens een voet uit elkaar. Ga op een plek staan met een muur op ongeveer een armlengte voor je. Houd je bovenlichaam recht, buig je voorste been bij de knie en houdt je achterste been recht. Verplaats uw gewicht naar voren en houd uw bovenlichaam rechtop. Je moet de kuit van je achterste been voelen aantrekken. Gebruik zo nodig de muur als steun.

Problemen oplossen

Als je na een goede warming-up en stretching nog steeds spanning of ongemak in je kuiten krijgt, is de kans groot dat je een te zware fietstraining hebt gekozen. Je kunt de neiging tot kramp verminderen door voldoende zout in te nemen. Het drinken van sportdrank in plaats van water kan helpen het natriumgehalte in je lichaam op peil te houden. Op de stadfiets kun je op de pedalen gaan staan en één van je hielen naar beneden laten zakken. Je moet de kuit zachtjes voelen rekken terwijl je dat doet. Als je niet de gewenste definitie in je kuiten krijgt, moet je misschien je houding corrigeren. Raadpleeg een personal trainer om te controleren of je het fietsframe aan je lichaam hebt aangepast.

Extra voordelen

Naast het opbouwen van spiermassa verbrandt fietsen snel calorieën, waardoor het een effectief middel is om af te vallen. Volgens specialisten  kan fietsen in een gematigd tempo ongeveer 300 calorieën per uur verbranden. Bovendien verhoogt het krachttrainingsaspect van fietsen je metabolische efficiëntie, waardoor je lichaam sneller vet verbrandt. Als je gewrichtsproblemen hebt, zoals artritis, is fietsen een buitengewoon belastende vorm van aërobe lichaamsbeweging met een hoge intensiteit.


Gepubliceerd: 21-12-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl