De magnetronoven

Voedsel bereiden in de magnetron gaat bijzonder snel, is goedkoop in energiekosten en beperkt het verlies aan voedingswaarde. Voor koolsoorten geldt zelfs, blijkt uit onderzoek, dat deze bereidingsmethode de kankerwerende stoffen in de kool minder beschadigd dan conventionele bereidingsmethoden.

De magnetron berust op het principe dat elektromagnetische golven (microgolven) met een zeer hoge frequentie, moleculen die elektrisch asymmetrisch (polair) zijn, in trilling brengen. Om dit te begrijpen moeten we eerst weten wat elektromagnetische golven zijn. Beschouw zo’n elektromagnetische golf als een pakketje dat uit elektrisch geladen deeltjes bestaat. Elk van die deeltjes beweegt niet alleen voorwaarts, maar ook op en neer. Hoe vlugger of hoe vaker ze op en neer bewegen (trillen), des te hoger de frequentie, die in trillingen per seconde (hertz) wordt uitgedrukt. Aangezien die deeltjes niet alleen op en neer dansen maar ook vooruit schieten, kan men zich zo’n pakketje voorstellen als een golf ? net als de waterrimpels die in een vijver ontstaan nadat er een steen is ingegooid. Hoe langer de golf, hoe lager de frequentie en omgekeerd; hoe korter de golf, hoe hoger de frequentie en des te meer energie ze vertegenwoordigen. Alle elektromagnetische golven bewegen zich door de ruimte met een gemiddelde snelheid van ongeveer 300.000 kilometer per seconde (de snelheid van het licht). Ze kunnen naar lengte en frequentie worden ingedeeld in voor ons, in het dagelijks leven, bekende groepen. De langste golven zijn de radiogolven met een frequentie van 105 (=100.000) trillingen per seconde. De kortste golven zijn die van röntgen- en gammastralen (radioactiviteit) met een frequentie van 1018 ? 1020 trillingen per seconde.

In de magnetron produceert een magnetronbuis microgolven met een frequentie van ongeveer 1010 trillingen per seconde en hebben daarmee voldoende energie om kleine polaire moleculen (vooral water, maar ook suikers en vetten) in trilling te brengen en dragen op deze wijze hun energie over, wat resulteert in verhitting van het gerecht. Door een ronddraaiende verspreider worden deze microgolven verspreid door de gehele binnenkant van de magnetron. De metalen wanden weerkaatsen de microgolven die het voedsel van alle kanten bestoken en het ongeveer drie centimeter diep kunnen penetreren. Dus hoe gelijkmatiger het voedsel op ? bij voorkeur ? een platte schaal of een bord is uitgespreid, des te sneller wordt het verwarmd. De golven dringen dwars door glas, porselein, geglazuurd keramiek en thermoharde (stijve) kunststof heen. Dit gebeurt echter niet bij metaal of bij een servies met een goud- of zilvermetalen randje; dit zal de golven terugkaatsen. Dus metalen schalen of pannen zijn niet geschikt voor gebruik in de magnetron.

Naarmate het voedsel meer vocht, vet of suiker bevat, zal het sneller te verwarmen zijn. Wanneer een gerecht samengesteld is uit componenten, waarvan de één weinig en de ander veel van bovengenoemde ingredi?nten bevat, zal het niet op alle plekken even snel op de gewenste temperatuur komen. Hier moet men vooral alert op zijn bij het opwarmen van diepvries- en gekoelde maaltijden; dit met het oog op eventuele bacteri?le besmetting en de consequenties daarvan. Omdat het doden van bacteriën een combinatie is van tijd en temperatuur en de verblijftijd in de magnetron vaak kort is en de temperatuur niet altijd op alle plekken even hoog wordt, kan deze te korte tijd en te lage temperatuur er de oorzaak van zijn dat niet alle ziekteverwekkende bacteriën worden gedood met alle gevolgen van dien.

Voor de kook- of opwarmtijden geldt dat de tijdsduur rekenkundig evenredig toeneemt met de hoeveelheid. Met andere woorden tweemaal zoveel voedsel heeft ook precies tweemaal zoveel tijd nodig. En hoe hoger het nuttig vermogen van de magnetron, des te sneller verloopt het verwarmingsproces. Voor ontdooien is een vermogen tussen de 90 en 200 watt nodig. Voor koken is dat minimaal 600 watt of voor hele grote porties 700 watt.

Stralingslekkage ontstaat wanneer er vuil langs randen en deur van de magnetron zit, en/of bij een oude magnetron. Dit is in het algemeen niet zo ernstig, aangezien de stralingsintensiteit op afstand snel afneemt. Op één meter afstand van de magnetron is er nog maar een tiende van de straling over. De straling is slecht voor de ogen.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht vaak ? net als bij kookvertraging ? heftig gaat opborrelen en soms zelfs gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel. Gebruikt men een metalen lepeltje zorg er dan voor dat deze niet te dicht bij de wanden van de magnetron staat. Dit veroorzaakt weerkaatsing en verstrooiing van de microgolven en vertraagt zo het kookproces.

Auteur

Gepubliceerd: 15-11-2005

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl